Moj Faks u Akademska četvrt

U Dubrovniku se održava zanimljiva ljetna škola – predavanja će održati vrhunski svjetski znanstvenici

Održat će se od 11. do 14. rujna.

11. rujna 2023 16:27
Ljetna škola „Dubrovnik Summer School on Molecular Biosciences in Medicine“

Ljetna škola „Dubrovnik Summer School on Molecular Biosciences in Medicine“ Foto: Canva

Ljetna škola „Dubrovnik Summer School on Molecular Biosciences in Medicine“ održat će se od 11. do 14. rujna u prostorima Studentskog doma. Nastavno na ljetnu školu, 15. rujna, održava se uz nju vezan međunarodni simpozij o oksidacijskom stresu.

Ljetnu školu će pohađati pretežito mladi liječnici i studenti doktorskog studija „Molekularne bioznanosti“ kojem je nositelj osječko sveučilište, a ostvaruje se u suradnji s dubrovačkim sveučilištem i Institutom „Ruđer Bošković“.

Predavanja će održati devet vrhunskih svjetskih znanstvenika iz Hrvatske, Austrije, Italije, Francuske i Japana koji su objavili više od 2.000 znanstvenih radova citiranih više od 100.000 puta, te su gotovo svi uvršteni među 1% vodećih u svijetu. Teme predavanja uključuju gotovo sva područja molekularne biomedicine, s naglaskom na suvremene teorijske i analitičke pristupe najnovijim spoznajama o bolestima vezanim uz starenje i stres, kao što su bolesti srca i krvnih žila, upalne, degenerativne i metaboličke bolesti, te posebice rak, ali i COVID-19.

Pri tome će oksidacijski stres biti prikazan s različitih aspekata molekularnih bioznanosti kao sastavnica ne samo bolesti nego i fizioloških.

Naposljetku, u petak 15. rujna međunarodni simpozij o oksidacijskom stresu će biti usmjeren prema vrlo specifičnim i manje poznatim područjima ovog vrlo popularnog područja interdisciplinarnih znanosti. Obuhvaćajući predavanja o masnoćama i njihovoj oksidaciji tijekom stresa i bolesti, te o gotovo nepoznatim mogućnostima modifikacije za život važnih molekula tijekom oksidacijskog stresa i sprječavanju štetnih procesa pomoću selena.

Još vijesti