P.S. u Vijesti

Turistkinja urinirala ispred crkve pa zaspala u grmlju. Splićani: „Ovakvi gosti nisu dobrodošli“

Lokalno stanovništvo s juga Hrvatske ponovno svjedoči neprimjerenom ponašanju turista

30. lipnja 2023 13:59
Split

Split Foto: Canva

Uriniranje, uništavanje, povraćanje, vrijeđanje i dernjava – sve ovo u jednoj rečenici opisuje ponašanje turista na povijesnim ulicama hrvatskih turističkih odredišta.

Početkom ljetne turističke sezone, sve je više dostupnih videa na društvenim mrežama na kojima je vidljivo neprimjereno ponašanje stranih turista u hrvatskim gradovima. Najviše neprimjerenog ponašanja bilježi se u najpoznatijim hrvatskim turističkim gradovima, poput Splita i Dubrovnika.

@zelemarjan #split #croatia #turisti #pišajudistignu #pošastturizma #getdirekt ♬ original sound - zelemarjanko

Iako su posljednjih nekoliko godina uvedena pravila i regulative primjerenog ponašanja, posebno na povijesnim prostorima, građevinama i ulicama, očito je da se ne drže svi turisti propisanog. Takvi primjeri dolaze i iz Splita gdje turisti redovno uriniraju i rade nered na njihovim ulicama.

Veslači skupljaju smeće

Ne samo to, već ostavljaju i veliku količinu smeća uzduž cijelog grada, posebno kod zajedničkih druženja velikih grupa turista u centru grada Splita. Takav primjer objavljen je i na TikToku gdje je vidljivo da mladi veslački splitskog veslačkog kluba „Gusar“ prije jutarnjeg treninga čiste gradske površine od iznimno velike količine smeća koje su napravili turisti.

@dalmatinskiportal Mlade furešte potiralo iz centra Splita, pronašli lokaciju za zabavu van domašaja redara! #smece #turisti #zabava #fyp ♬ original sound - Dalmatinski portal

Jedna od Splićanki koja svakodnevno svjedoči turističkim neredima, za Dnevnik.hr je otkrila kako se ne boji otjerati ih u kasne noćne sate s vlastitog prozora ukoliko primijeti neprimjereno ponašanje. Tako je i napomenula kako ne postoji „ljudska akcija“ kojoj nije svjedočila s vlastitog prozora.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DNEVNIK.hr (@dnevnikhr)

Osim toga, ona smatra kako takvi turisti nisu dobrodošli gosti u njihov grad. Sličnim scenama često svjedoče i Dubrovčani. No, u Dubrovniku postoje još rigoroznije mjere i pravila kojih se turisti moraju držati, a jedna je uvedena nedavno.

U Dubrovniku zabranjeno vuči kofere

Radi se o tome da je turistima u Dubrovniku zabranjeno vuči kofere s kotačićima po staroj gradskoj jezgri, kako piše Index. Ovo pravilo uvedeno je zbog suzbijanja buke koje smeta lokalnom stanovništvu Dubrovnika. Oni koji će i dalje glasno vući kofere starom gradskom jezgrom, bit će naplaćena kazna u iznosu od čak 265 eura. Tamo vrijedi i općepoznato pravilo kodeksa odijevanja na Stradunu kojeg se neki, i dalje, ne pridržavaju.

@pjevaa Ne viđa se ovo baš često u nas a? #split #croatia #balkan #balkantiktok ♬ original sound - pjeva10

Pitanje je do kada će trajati ovi neredi kojima lokalno stanovništvo svjedoči tijekom svake sezone. Iako su uvedena pravila, mnogi ih se ne pridržavaju, a očito im i plaćanje kazni ne smeta.

Split će uskoro ponovno biti na udaru neprimjerenih ponašanja s obzirom na to da će se početkom srpnja ponovno održati „Ultra Music Festival“ na kojem se očekuje više od 160 tisuća novih turista iz cijelog svijeta.
 

Još vijesti