Anja Z u Postani student

Top 5 fakulteta ove godine: Na najpoželjnijem studiju čak 8 maturanata bori se za 1 upisno mjesto!

Prijave studijskih programa ovogodišnjim kandidatima za državnu maturu i upise na visoka učilišta započele su 1. veljače u sustavu Postani student.

10. ožujka 2020 11:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema podacima Agencije za znanost visoko obrazovanje (AZVO) prošle godine je na ljetnom upisnom roku za brucoše bilo oko 42 tisuće slobodnih mjesta od kojih je nakon mature popunjeno 24 tisuće. Očekivalo se da će ostala mjesta biti popunjena nakon jesenske mature, međutim i tada je pravo upisa na fakultet ostvarilo tek 5211 maturanata. Trenutno je državnu maturu prijavilo skoro 800 pristupnika manje nego lani te se očekuje ponovni rast praznih mjesta na fakultetima.

...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


Prošlo je nešto više od mjesec dana od početka prijava pa nas je zanimalo, na temelju dosadašnjih podataka kojima raspolaže Agencija za znanost i obrazovanje, koji su trenutno najpoželjniji studiji među maturantima. Kriterij najpoželjnijega definira se omjerom broja maturanata kojima je konkretni studijski program prvi izbor i slobodnih mjesta na fakultetu, točnije brojem maturanata koji će konkurirati za jedno upisno mjesto.


Na top studiju čak 8 maturanata bori se za jedno upisno mjesto


Na prvom mjestu nalazi se studij Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Na ovom studiju ima 50 mjesta, a za njih 414 je Logopedija prvi izbor te je omjer poželjnosti za ovaj studij najveći i iznosi 8.28 što i znači da se za jedno upisno mjesto na ovom studiju bori čak 8 maturanata! Trenutni broj ukupnih prijava je 997.

...Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima: Jedan i dalje pri vrhu, ali je interes za nekim studijima ove godine pao...


Studij jednospredmetni studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu našao se na drugom mjestu najtraženijih studija. Trenutni broj ukupnih prijava je 782, a broj slobodnih mjesta iznosi 76. Za njih 321 studij Psihologije je prvi izbor te je omjer poželjnosti 4.22.

...Hoće li i ove godine fakulteti ostati nepopunjeni? Evo koliko maturanata ove godine planira upisati studij u Hrvatskoj...


Treće mjesto na listi najtraženijih studija zauzeo je studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Broj ukupnih prijava je 1104, dok će ovaj studij primiti 95 brucoša. Za njih 276 Fizioterapija je prvi izbor, a omjer poželjnosti je 2.91

Na četvrtom mjestu traženih studija našao se studij Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Dosad se ukupno prijavilo 1066 učenika, a upisat će ih 140. Za njih 371 studij Farmacije je prvi izbor te je omjer poželjnosti 2.65.

Peto mjesto na listi najtraženijih studija pripalo je studiju Arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Trenutni ukupni broj prijava je 594, a ovaj studij prima 135 brucoša. Za njih 357 studij Arhitekture je prvi izbor, a omjer poželjnosti iznosi 2.64.
 
Trenutna lista Agencije za znanost i obrazovanje, pokazuje nam da sljedećih pet mjesta zauzimaju sljedeći studiji: Medicina(2.29), Kineziologija (1.54), FER (1.48), Ekonomija (0.48) i Pravo (0.4) po omjerima poželjnosti. 

...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


HZZ svake godine objavljuje preporuke za upisne politike i stipendiranje studenata, a prema posljednjem izvještaju u Zagrebu nedostaje studenata medicine, nastavničkog smjera matematike, fizike, biologije i kemije, te studenata rehabilitacije, logopedije, strojarstva, germanistike i farmacije.

Prema odabirima studija budućih brucoša, možemo uočiti da su deficitarna zanimanja prepoznata kao trend, usprkos i smanjivanju općeg broja brucoša. Na listi od pet najpoželjnijih studija, jedino je studij Poslovno ekonomije na HZZ-ovoj crnoj listi – studija čiju upisnu kvotu treba smanjiti. Trenutno se njih 1200 ne slaže s ovom preporukom.