P.S. u Laganini

Istraživanje o navikama slušanja glazbe pokazalo - koji su najpopularniji žanrovi među mladima u Hrvatskoj?

Ovo je drugo po redu istraživanje o navikama slušanja glazbe i jedino takvo u Hrvatskoj

10. studenog 2023 14:06
Slušanje glazbe

Slušanje glazbe Foto: Canva

Predstavljeno je istraživanje Hrvatske diskografske udruge u suradnji sa agencijom Hendal uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca. Naime, proveli su istraživanje o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj, a rezultati su i više no zanimljivi.

Ono što su zaključili jest da Hrvati na tjednoj bazi glazbu slušaju čak 16 sati! Nadalje, čak više od 90 posto građana Hrvatske glazbu sluša svakog dana, a preko 75 posto njih ističe da im glazba predstavlja bitnu stavku u njihovim životima. Isto misle i 85 posto njih koji tvrde da glazba ima pozitivan učinak na njihovo mentalno zdravlje.

Sluša se strano, ali i domaće

Što se tiče žanrova koje Hrvati preferiraju, a koji su u posljednje vrijeme sve češći predmet rasprave, rezultati pokazuju da su mišljenja zapravo gotovo pa ravnomjerno raspodijeljena, navodi eZadar. Najviše se sluša pop, rock i narodna glazba, a glazbu iz regije sluša čak 42 posto njih.

Vezano uz uzorak mlade populacije, tamo uz ova tri već navedena pripada i hip-hop kao popularni žanr kojeg slušaju. Rezultati kod ovog uzorka također pokazuju da mladi češće slušaju stranu glazbu u odnosu na domaću, ali to se odnosi samo na ovaj uzorak populacije. 2

Besplatne stranice pobjeđuju

Kada se radi o aplikacijama i popularnim streaming servisima za slušanje glazbe, poput Spotifyja, istraživanje je pokazalo kako čak 44 posto ispitanih i koristi te plaća takve servise za slušanje glazbe. No, i dalje su popularniji besplatni načini slušanja glazbe što dokazuje rezultat od čak 74 posto ispitanih koji u glazbi uživaju na besplatnim internetskim stranicama i platformama.

Još vijesti