M. P. u Laganini

Nikako da se dovoljno naspavaš? Stručnjaci otkrili kako se možeš oporaviti od neprospavane noći

Nije novost da studenti znaju imati podočnjake do poda.

1. prosinca 2023 11:13
Problemi sa spavanjem su sve češći

Problemi sa spavanjem su sve češći Foto: Canva

Knjiga, izlasci, stres i mnoge druge okolnosti mogu biti razlog lošeg ili nedovoljnog sna. Nije novost da studenti znaju imati podočnjake do poda i da su vječno neispavani, ali sve je to dio studentskog života. Vjerojatno znate da nedostatak sna može značajno utjecati na smanjenje kognitivnih funkcija, ali je struka otkrila „trik“ kako se možete oporaviti.

Najnovije istraživanje potvrđuje vezu između vježbanja i jačanja mozga, a pruža i korisne dokaze. Studiju je proveo tim istraživača sa Sveučilišta u Portsmouthu u Velikoj Britaniji, a rezultati su donijeli određene spoznaje o koristima tjelesne aktivnosti za naše tijelo, piše sciencealert.com.

Istraživači su proveli dva eksperimenta, a uključili su 12 zdravih sudionika. U prvom eksperimentu su testirali kognitivne performanse nakon tri noći lošeg sna, a nakon toga su to ispitali nakon jedne noći u uvjetima hipoksije (niski sadržaj kisika u tijelu) te su to usporedili s normalnim snom.

Rezultati istraživanja su pokazali da je samo 20 minuta vježbanja na sobnom biciklu poboljšalo funkcije mozga u sva tri stanja. Jedan od razloga povezanosti tjelovježbe i mentalne snage je u dodatnom kisiku koji dolazi do mozga, ali navedena studija ukazuje i na neke druge faktore poput povećane uzbuđenosti i motivacije.

 

Još vijesti