M. P. u Laganini

Zanimljivi rezultati istraživanja: Grickalice i slatkiši mogu izazvati ovisnost kao alkohol i pušenje

Najgora žudnja.

2. studenog 2023 15:34
Slatko i grickalice

Slatko i grickalice Foto: Canva

Rijetki su oni koji ne vole slatkiše i grickalice, većina ljudi bi, da je malo zdravije, ih konzumirala svakoga dana. No, znanstvenici tvrde da prerađena brza hrana može izazvati ovisnost sličnu kao alkohol i cigarete.

Istraživanje su proveli znanstvenici iz Brazila, Sjedinjenih Država i Španjolske, a smatraju da je potreba za ovakvom hranom vjerojatno najveća u zemljama u kojima su pretilost i povezane bolesti poput dijabetesa u porastu. Navode da je prijavljena učestalost ovisnosti slična onoj o duhanu i alkoholu, a čak je i nadmašuje kada je riječ o pretilima.

Nezdrava hrana dovodi do „navale“ dopamina, a to je slično efektima nikotina i alkohola. Prema podacima koji su prikupljeni za Yaleovu ljestvicu ovisnosti o hrani (YFAS), čini se da industrijski proizvedena hrana s visokom razinom rafiniranih ugljikohidrata ili dodanih masti izaziva najgoru žudnju, prenosi fortune.com.

Isto tako, istraživanje koje je objavljeno ranije ove godine procjenjuje da je čak svaki peti Britanac ovisan o brzoj hrani, a jedna druga studija pokazuje da su žene te koje su sklonije ovisnosti o grickalicama od muškaraca.

Još vijesti