M. P. u Nakon predavanja

Stručnjak o umjetnoj inteligenciji: „Svaka tehnologija može imati dobre i loše primjene i posljedice“

Sve se više počelo raspravljati o tome da bi roboti mogli zamijeniti ljude na nekim zanimanjima.

4. travnja 2023 15:36
Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija Foto: Emma Sahakyan/Shutterstock

Za reportera Dnevnika Nove TV o umjetnoj inteligenciji je govorio Marin Soljačić s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT). Svjetski stručnjak otkrio je što ga zabrinjava i kako će na radna mjesta utjecati umjetna inteligencija.

Na početku je govorio o nedavnoj eksploziji razvoja umjetne inteligencije: „Iskreno rečeno, te nove tehnologije kao Chat GPT iznenadile su i mene i većinu stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Umjetna inteligencija sada se razvija prilično brže nego što smo mislili prije samo nekoliko godina. Ono što me zabrinjava je da se ona razvija puno brže u odnosu na naše razumijevanje nje. Ako nešto jako brzo razvijate, a ne razumijete dovoljno, onda nije dovoljno lagano isključiti i da dođe do negativnih posljedica.“.

Prema riječima stručnjaka, javnost još uvijek ne zna dovoljno o takozvanom “dubokom učenju“ , a prema tome niti ne možemo razumjeti kako i zašto to tako dobro funkcionira. Problem koji se stvara jest da se umjetna inteligencija razvija u SAD-u, Europi i Kini, a kompanije se jako teško same reguliraju. Spomenuti stručnjak govori kako to jedino mogu regulirati vlade jer je to kompetitivno polje, a u idealnom slučaju postojali bi međunarodni dogovori.

Umjetna inteligencija donosi velike promjene, a one se posebno ističu na tržištu rada. Poljoprivreda je nekad zapošljavala 90 posto ljudi, a danas se time bavi svega dva do deset posto ljudi. Razvoj umjetne inteligencije može učiniti svijet boljim, ali svaka tehnologija može imati dobre i loše primjene i posljedice.

Još vijesti