V.F. u Vijesti

Europska unija o prvom svjetskom zakonu o AI: Žele zaštititi temeljna prava i postaviti „zaštitne ograde“

Uskoro će održati značajno glasanje.

14. veljače 2024 14:30
Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija Foto: Canva

Prvi zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu imat će za cilj postaviti zaštitne ograde tehnologiji i zaštititi „temeljna prava“. Europski političari u dva ključna odbora odobrili su nova pravila za reguliranje umjetne inteligencije (AI) uoči značajnog glasovanja koje bi moglo utrti put prvom svjetskom zakonu o toj tehnologiji.

U utorak su dva odbora u Europskom parlamentu, za građanske slobode i zaštitu potrošača, velikom većinom podržala privremeni zakon kako bi se osiguralo da umjetna inteligencija poštuje zaštitu „temeljnih prava“. Glasovanje u zakonodavnoj skupštini zakazano je za travanj, piše Al Jazeera.

Zakon o umjetnoj inteligenciji ima za cilj postaviti zaštitnu ogradu za tehnologiju koja se koristi u nekoliko industrija, od bankarstva i automobila do elektroničkih proizvoda i zrakoplovnih prijevoznika, kao i za sigurnosne i policijske svrhe.

vezano Umjetna inteligencija Vijesti Meta uvodi nova pravila: Realistični sadržaj kreiran pomoću AI će imati oznaku

„U isto vrijeme, cilj mu je potaknuti inovacije i uspostaviti Europu kao lidera u području umjetne inteligencije“, stoji u priopćenju parlamenta.

Na zakon se općenito gleda kao na globalno mjerilo za vlade koje se nadaju iskoristiti potencijalne prednosti umjetne inteligencije, a istodobno se štite od rizika koji variraju od dezinformacija i otpuštanja s posla do kršenja autorskih prava.

Bolja kontrola vladine upotrebe AI

Zakon, koji je Europska komisija predložila 2021., odgođen je zbog podjela oko regulacije jezičnih modela koji brišu online podatke i upotrebe umjetne inteligencije od strane policije i obavještajnih službi.

Pravila će također regulirati temeljne modele ili generativne umjetne inteligencije poput one koju je izgradio OpenAI koji podržava Microsoft, a to su sustavi umjetne inteligencije obučeni na velikim skupovima podataka, sa sposobnošću učenja iz novih podataka za obavljanje različitih zadataka.

vezano Umjetna inteligencija će zamijeniti dio radnika Vijesti Duolingo otpustio dio radnika: U budućnosti će se češće oslanjati na umjetnu inteligenciju

Eva Maydell, europarlamentarka za tehnologiju, inovacije i industriju, nazvala je odobrenje u utorak „rezultatom na koji možemo biti ponosni“ i onim „koji potiče društveno povjerenje u umjetnu inteligenciju, dok tvrtkama još uvijek daje prostor za stvaranje i inovacije“.

Ovog su mjeseca zemlje Europske unije podržale dogovor postignut u prosincu o Zakonu o umjetnoj inteligenciji, koji ima za cilj bolju kontrolu vladine upotrebe umjetne inteligencije u biometrijskom nadzoru i kako regulirati sustave umjetne inteligencije.

Obavezna transparentnost

Francuska je osigurala koncesije za smanjenje administrativnog opterećenja visokorizičnih sustava umjetne inteligencije i bolju zaštitu poslovnih tajni.

Zakon zahtijeva da temeljni modeli i sustavi umjetne inteligencije opće namjene budu u skladu s obvezama transparentnosti prije nego što se stave na tržište. To uključuje izradu tehničke dokumentacije, usklađivanje sa zakonom EU o autorskim pravima i širenje detaljnih sažetaka o sadržaju koji se koristi za obuku.

vezano Umjetna inteligencija Laganini Ove aplikacije će vam olaškati život! Jednostavne su za korištenje i rade na principu umjetne inteligencije

Velika tehnologija ostala je oprezna u pogledu zahtjeva i njihovog potencijalnog učinka na zakon inovacije. Prema zakonu, tehnološke tvrtke koje posluju u EU morat će otkriti podatke koji se koriste za obuku AI sustava i provođenje testiranja proizvoda, posebno onih koji se koriste u visokorizičnim aplikacijama kao što su samovozeća vozila i zdravstvena njega.

Zakon zabranjuje neselektivno skidanje slika s interneta ili sigurnosnih snimaka radi stvaranja baza podataka za prepoznavanje lica, ali uključuje iznimke za korištenje prepoznavanja lica u „stvarnom vremenu“ od strane tijela za provođenje zakona za istraživanje terorizma i teških zločina.

Još vijesti