V.F. u Vijesti

Duolingo otpustio dio radnika: U budućnosti će se češće oslanjati na umjetnu inteligenciju

Kažu da koriste AI za poboljšanje učinkovitosti.

12. Siječnja 2024 16:12
Umjetna inteligencija će zamijeniti dio radnika

Umjetna inteligencija će zamijeniti dio radnika Foto: Canva

Otkako se umjetna inteligencija naglo razvila i postala glavni predmet rasprava, svako malo stižu vijesti o tvrtkama koje otpuštaju svoje radnike jer tvrde da ih ona može zamijeniti. Iako mnoge tvrtke priznaju da se ipak ne mogu u potpunosti osloniti na tehnologiju, nego su im potrebni i pravi stručnjaci, mnogi zaposlenici su u strahu. S druge strane, neke tvrtke ističu da će umjetna inteligencija poboljšati standard i otvoriti nova radna mjesta.

Ipak, poznata tvrtka Duolingo je otpustila oko 10% svojih ugovornih radnika dok će se sama aplikacija sve više oslanjati na umjetnu inteligenciju.

Iako nisu sva otpuštanja bila zbog tehnologije, tvrtka za učenje jezika otpustila je neke zaposlenike krajem 2023. godine kako bi napravila mjesta za promjene povezane s umjetnom inteligencijom u načinu generiranja i dijeljenja sadržaja. Iz Duolinga kažu da nijedan zaposlenik s punim radnim vremenom nije dobio otkaz i da su pokušali pronaći alternativne uloge za sve one koji su otpušteni, piše CNN.

Duolingo, virtualni učitelj jezika, kaže da ima 24,2 milijuna aktivnih korisnika dnevno, 5,8 milijuna plaćenih pretplatnika i više od 100 dostupnih tečajeva.

AI omogućava bolju učinkovitost?

Tvrtka je  bila proaktivna u dodavanju umjetne inteligencije svojoj platformi, stvarajući novu razinu pretplate nazvanu „Duolingo Max“ u ožujku koja uključuje OpenAI napredni jezični model GPT-4 za dodavanje značajki koje pokreće umjetna inteligencija. One uključuju potpune razgovore s chatbotom za vježbanje vještina i dobivanje objašnjenja generiranih od strane umjetne inteligencije o tome zašto je odgovor točan ili pogrešan.

„Generative AI ubrzava naš rad pomažući nam da dramatično brže stvaramo novi sadržaj“, napisao je direktor Luis von Ahn u pismu dioničarima u studenom.

Nakon otpuštanja izvođača, Duolingo kaže da će se umjetna inteligencija sve više koristiti za obavljanje zadataka kao što je stvaranje rečenica za tečajeve, izrada popisa prihvatljivih prijevoda i pregled izvješća o pogreškama korisnika kako bi se pogreške brže ispravile.

Dok smanjuje svoju radnu snagu kako bi se sve više oslanjao na AI za stvaranje i provjeru sadržaja, Duolingo kaže da još uvijek koristi ljude za provjeru rada dovršenog AI-jem.

„AI je alat koji koristimo za povećanje produktivnosti i učinkovitosti, za dodavanje novih sadržaja i brže poboljšanje naših tečajeva kako bismo mogli nastaviti podučavati na višim razinama znanja“, rekli su iz tvrtke.

Na slično se odlučuju i druge tvrtke

Duolingo nije jedini koji zbog umjetne inteligencije otpušta zaposlenike. Prema izvješću ResumeBuildera iz studenoga, 37% anketiranih kompanija kaže da je AI zamijenila radnike 2023. godine. Čak 44% kaže da će tehnologija uzrokovati otpuštanja 2024. godine.

Chegg, tvrtka za obrazovnu tehnologiju, otkrila je u regulatornom podnesku u lipnju da otpušta 4% svoje radne snage, ili oko 80 zaposlenika, „kako bi bolje pozicionirala tvrtku za izvršavanje svoje AI strategije i stvaranje dugoročne, održive vrijednosti za svoje studente i investitore.“

Izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna rekao je u intervjuu za Bloomberg u svibnju da kompanija očekuje pauzu zapošljavanja za pozicije za koje misli da bi ih u narednim godinama mogla zamijeniti AI. Međutim, u kasnijem intervjuu s Barronsom, Krishna je rekao da smatra da su njegovi raniji komentari izvučeni iz konteksta i naglasio da će „AI stvoriti više poslova nego što ih oduzima.“

Krajem travnja, servis za pohranu datoteka Dropbox rekao je da otpušta oko 16% svoje radne snage, ili oko 500 ljudi, također pozivajući se na AI.

Još vijesti