V.F. u Postani student

Idući tjedan se piše matura iz Hrvatskog jezika: Po prvi puta nema A i B razine, a broj lektira za esej je drastično smanjen

Prvi dio ispita će se pisati 3 sata.

21. lipnja 2023 10:43
Dragi maturanti, izdržite još malo!

Dragi maturanti, izdržite još malo! Foto: Canva

Stresno razdoblje polaganja mature je uskoro pri kraju, a nakon toga dolazi stresno razdoblje upisa na faks pa onda i stresno razdoblje studiranja. Zabava je zagarantirana. Maturanti još samo moraju napisati maturu iz Hrvatskog jezika i Matematike.

Matura iz Hrvatskog jezika se polaže u ponedjeljak i utorak, 26. i 27. lipnja, a od ove godine nema A i B razine. Osim toga, matura iz Hrvatskog obuhvaća tri dijela, iako su do sada bila dva.

Novost za maturante pisanje je sažetka

Što o svemu misle maturanti? Premda su preostala dva obavezna predmeta pred vratima, neki se još uvijek pripremaju za polaganje i tek imaju vidjeti kako će objedinjeni ispit iz Hrvatskog jezika izgledati. Maturantica Lara otkrila je da će za nju koja je pohađala gimnazijski program ispit biti lakše riješiti. „Smatram da je matura iz hrvatskog bila bolja u prošlom obliku, zato što nije u redu da svi pišu istu maturu s obzirom na manji broj sati u strukovnim školama“, ističe te dodaje da je u njezinoj školi profesorica učenike pripremila za ovu promjenu i dala im posebne smjernice

Promjene će se referirati na ocjenama

U ponedjeljak u 9 ujutro pisati će se test tijekom 100 minuta i sažetak koji će se pisati 80 minuta. U utorak u 9 sati će se pisati esej, a maturanti će za njega na raspolaganju imati 160 minuta.

Osim toga, broj lektira za esej je drastično smanjen. Dok je dosadašnjih godina bilo desetak lektira koje su se mogle očekivati kao tema eseja, ove su godine samo četiri: izbor iz poezije Tina Ujevića, Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, Posljednji Stipančići Vjenceslava Novaka i Goetheove Patnje mladog Werthera.

U srijedu u 9 sati se polaže matura iz Matematike i to i A i B razina. Rezultati mature će biti objavljeni 12. srpnja 2023. Rok za prigovore je do 14. srpnja, a konačni će rezultati biti objavljeni 19. srpnja.

Još vijesti