V.F. u Vijesti

Maturante zbunio zadatak iz Engleskog na maturi, iz NCVVO-a ipak priznali: „Potencijalno su moguća dva točna odgovora“

Prvotno su odbili prigovore.

15. rujna 2023 10:58
Pitanje je ostavilo maturante zbunjenima

Pitanje je ostavilo maturante zbunjenima Foto: Canva

Rezultati jesenskog roka državne mature su nedavno objavljeni. Jadni maturanti su ostali zbunjeni zadatkom iz engleskog koji se pojavio na ovom roku. Iskreno govoreći, ni mi nismo sigurni što bismo odgovorili. Radi se o zadatku razumijevanja gdje su polaznici trebali pročitati zadani tekst na engleskom pa zatim odgovoriti na pitanja vezana uz tekst.

Pitanje se odnosilo na porijeklo osobe opisane u tekstu koji glasi ovako:

Rob Stein works for important men’s fashion magazines. Defining where he comes from is not so simple though: "Well, my first language is German. I feel Austrian, but I love to travel, and when I’m in New York I’m American. When I go to Italy I’m Italian. I’m changeable."

He inherited a house in the Alps and he also has a house in the city and another one just outside it. He lives in different places but when it comes to the family house he says: "My home is where my family and my friends are. I love nature. You can ski in the winter and take walks in the summer."

He was a private person until fashion brought on a big change. All the photographers at the shows started shooting him; then he started to blog, which made him a public face.

He loves photography and it was the photographers that really brought him into fashion. "I wanted to be a fashion designer because I like to create suits. In fact, I do consulting for a lot of fashion companies. At one point I also wanted to be a fashion photographer."

He used to find inspiration travelling anywhere from Mongolia to Guatemala, whose folklore attracts him and which he uses for the fashion stores. However, the best of his ideas definitely come from films, especially Belconti’s movies.

Rob is totally dedicated to his profession. He’s been invited to Hollywood. "I met a famous producer who offered to do a movie with me. I’m not sure I’m ready! We’ll see. Also, I’m about to show my latest designs, which I’m writing about in my regular fashion column."

Prvotno odbili sve žalbe

Zatim je maturantima postavljeno pitanje koja je Robova zemlja porijekla pri čemu su ponuđe tri odgovora: A) Italija; B) Austrija i C) Njemačka.
Prema objavljenim točnim rješenjima, NCVVO je naveo da je točan odgovor Njemačka.

Ipak, jedna je čitateljica, po struci anglist rekla za Index.hr:

„Ne postoji informacija (implicitna, eksplicitna) koja upućuje da je riječ o Njemačkoj, a ne Austriji. Čak bismo mogli reći da je implicitno Austrija točan odgovor (Alpe, kuća u planinama). Željela sam kao anglist (i nakon konzultacija s desetak kolega i visokoobrazovanih izvornih govornika koji se također slažu da je točan odgovor B) Austrija) poslati prigovor na javno objavljena rješenja“.

NCVVO je prvotno odbio žalbe maturanata koji su naveli Austriju kao točan odgovor. Međutim, nakon detaljnije analize, iz NCVVO-a su potvrdili da će ipak priznati dva odgovora.

„U 11. zadatku ispita čitanja i NCVVO iz Engleskoga jezika na osnovnoj razini provjerava se zaključivanje iz implicitne poruke. Rečenica na početku teksta nagoviješta da je teško odrediti porijeklo osobe koja mijenja osjećaj pripadnosti putujući po svijetu.

Osoba se rodila u zemlji u kojoj je materinji jezik njemački (implicitno, predviđen točan odgovor je Njemačka), no voli putovati te se u Austriji osjeća Austrijancem, u Americi se osjeća Amerikancem, a u Italiji Talijanom. Ovaj zadatak ne provjerava činjenično znanje, već razumijevanje implicitne poruke iz pročitanog teksta“, objasnili su za Index.hr.

„Međutim, došlo je do djelomičnog preklapanja činjeničnog znanja i informacija iz teksta. Nakon dodatne sadržajne analize zaključeno je da točan odgovor može biti i Austrija, jer se i u Austriji govori njemački jezik te su potencijalno moguća dva točna odgovora.

Nacionalni je centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja nakon dodatne analize spornog 11. zadatka ispita Engleskog jezika – osnovne razine ažurirao ključ za odgovore te će točni odgovori uključivati i odgovor B Austria. Navedene promjene biti će vidljive pristupnicima nakon završetka roka za prigovore objavom konačnih rezultata 18. rujna 2023. godine“, rekli su iz NCVVO-a.

Izvor: Index.hr

Još vijesti