S.D. u Postani student

Što ako želim ponovo pisati maturu? Ova studentica ima odgovore na sva vaša pitanja!

Evo kako je izgledalo njeno iskustvo ponovnog pisanja mature.

14. srpnja 2023 17:50
Kako izgleda učenje za maturu?

Kako izgleda učenje za maturu? Foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

MATURA.  Zamislite ovo: vratili ste se u srednjoškolske klupe i čujete ovu riječ. Vjerojatno bi vas odmah uhvatio grč u želudcu.

Možda neke od studenta još uvijek prolazi jeza od same pomisli na to kako ste su osjećali u tom trenu, ali većina zna da ova završna provjera znanja i nije toliki bauk.

Iako mnogi srednjoškolci strepe od pisanja mature, nekima ni ponavljanje iste nije bio problem.

Tako je studentica Lucija, ove godine, nakon tri godine studiranja, odlučila ponovo pisati maturu iz Psihologije.

U želji da upiše drugi preddiplomski studij, nakon što je jedan završila, Lucija je odlučila opet pisati maturu, kako bi povećala svoje šanse upada na željeni fakultet.

Nakon tri godine, opet je ušla u svoj profil na stranici Postani student i prijavila ponovno polaganje ispita te se vrlo brzo bacila na učenje.

Nije imala nikakvih problema s ponovnom prijavom u sustav te je cijeli proces smatrala puno lakšim nego što ga je zapamtila jer se upute za pristup nalaze na službenim stranicama sustava.

Preko sestrine prijateljice, koja se također pripremala za isti ispit, došlo je do materijala tj. skripte, a dodatne materijale našla je na internetu, kao i prošle ispite iz ovog predmeta koji su dostupni na službenoj stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

„Znala sam kako to sve ide, pa me nije uhvatio stres kao prvi put. Ispit sam pisala u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, a sa mnom ga je pisalo preko sto osoba koje su bile podijeljene u nekoliko učionica“, rekla je Lucija.

Kaže da ju je tijekom cijelog procesa prijave u sustav, pripreme za ispit i pisanja samog ispita uhvatila nostalgija te joj je sve to čak bilo i zabavno.

„Bilo mi je čudno vratiti se nakon tri godine u cijeli taj proces i sve mi je to, iako nisam mislila da će biti tako, bilo zabavno!“

Budućim „ponavljačima“ mature savjetuje da traže što više materijala preko kojeg se mogu pripremati, rješavaju stare ispite te se dobro pripreme kako ih ne bi uhvatila panika.

„Nakon ispita na fakultetu, shvatila sam da učenje te količine gradiva nije toliko problem ako se tome posvetiš koncentrirano pa se nisam bojala samog ishoda. Mislim da sam maturu, baš zbog toga, dobro i napisala te očekujem bolje rezultate od originalnih.“

Podatke vezane uz ponovnu prijavu mature možete pronaći na službenim stranicama NCVVO-a, kao i već provedene ispite koji će vam dobro doći za učenje.
 

Još vijesti