Mojfaks.hr u Laganini

FOTO Studentske navike koje teško izumiru: Bivša studentica psihologije preselila u kuću, a i dalje radi ovo...

Iako danas ima kuću, supruga i sina, i dalje još ponekad drži piće na prozorskoj klupčici – baš kao i svi studenti koji nemaju tu sreću da u sobi imaju frižider ili u njemu imaju premalo mjesta ukoliko ga moraju dijeliti s još nekoliko sustanara.

5. Siječnja 2018 14:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

M.S. je bivša studentica psihologije koja je tijekom studija stanovala u 11. paviljonu Studentskog doma Stjepan Radić. Kao i svakom studentu i njoj su poznate neke od navika kojima, što zbog praktičnosti, što zbog sile prilika, pribjegavaju mnogi stanari domova: jedna od njih je i držanje raznoraznih predmeta na vanjskim klupčicama prozora, a ponajviše hrane i pića koji se moraju držati na nižim temperaturama.

...Neobični ukrasi zagrebačkih domova: Što sve studenti drže na prozorima svojih domskih soba?...


Iako je M.S. svoj studij uspješno privela kraju, diplomirala, zaposlila se i zasnovala obitelj, čini se da joj i dalje neke vještine i navike stečene u domu posluže u "kriznim" situacijama. Fotografija koju je objavila u Facebook grupi Studentski dom Stjepan Radić – Sava oduševila je mnoge. Odlučili smo ju pitati kako je nastala i baštini li još koje navike iz svojih studentskih dana.

...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


"Živim s mužem s kojim imam i dijete (smijeh) i sad mi muž kvoca da lipo kažem ljudima istinu... jer ideja nije moja", odgovara nam M.S. "Dok sam studirala, dolazio je kod mene u posjetu u 11. paviljon. I nije mu bilo jasno zašto su prozori starih paviljona puni mlijeka, pive, vina.... pa sam mu objasnila da (drugi studenti) nisu te sreće k\'o ja da imaju frižider", prisjetila se naša sugovornica.


"Ono kad priseliš u svoju kuću, al navike iz Doma su navike iz Doma. Slika podrške za stare paviljone <3", napisala je uz fotografiju M.T., foto: privatna arhiva/Facebook

Naime, fotografija je nastala tijekom dočeka Nove godine. "Imali smo pun frižider pića i kolača i jednostavno nismo mogli sve ohladiti za goste. A vani temperatura oko nule. I onda je on sve naslagao na prozor. Ja gledam šta izvodi, a on meni: \'I ka... šta... kako oni u domu?!\'", govori nam kroz smijeh.

...Snjegovići napali studentski dom u Zagrebu: za sve su krive ove studentice...


Iako ju suprug zeza da nije mogla znati kako je kolegama koji prozorske klupčice koriste kao frižidere, M.S. tvrdi da itekako dobro zna kako je to kad četiri djevojke dijele jedan mali frižider – ono što može ide na balkon!

Da ovo nije jedina korisna praksa koju možete iskoristiti i kasnije u životu, pokazuje još jedna navika koju je zadržala od svojih domskih, studentskih dana – komuniciranje sa sugrađanima svoga grada putem Facebook grupa u kojima razmjenjuju sve korisne informacije, mole za pomoć i sitne asistencije kad im je to potrebno i sl.

...Odlazak u wc i hodanje u gaćama: Studenti otkrili čega su se najviše sramili na početku života u domu...


"Naime, živim u Dugom Selu. Mali gradić. I postoji grupa na Fejsu gdje jedni druge pitamo svašta: gdje se što nalazi, kad radi koji doktor i sl. I jedva se suzdržim da pitam jel\' ima \'ko otvarač za vino. Čisto zezancije radi. Grupa me stvarno podsjeća na našu, domsku", s nostalgijom dodaje za kraj.

L.B./foto: privatna arhiva/Facebook/objavljeno uz dopuštenje