Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Domaći studenti čekaju na red pomoć psihologa: Plaše se usmenih ispita i izlaganja pred nepoznatima

Tko god je studirao zna koliko je teško izlagati seminare pred dvoranom punom što poznatih, što nepoznatih lica ili pak odgovarati 'oči u oči' pred profesorom. Upravo zato i postoje psihološka savjetovališta namijenjena studentima, a jedno takvo u Osijeku je stalno puno jer studenti imaju dosta strahova te 30 posto studenata ima problema sa socijalnom anksioznošću.

30. Siječnja 2019 11:23
 Domaći studenti čekaju na red pomoć psihologa: Plaše se usmenih ispita i izlaganja pred nepoznatima

Domaći studenti čekaju na red pomoć psihologa: Plaše se usmenih ispita i izlaganja pred nepoznatima Foto: MojFaks

Teškoće s izlaganjem prezentacije na fakultetu i izlasci na usmene ispite noćna su mora mnogim osječkim studentima, jednako kao i razgovori u većoj skupini ljudi, a pogotovo s nepoznatim ljudima. Sve to, ali i da mnogi studenti često izbjegavaju i nove, nesigurne situacije, pokazala su iskustva u dugogodišnjem radu uvijek popunjenog Psihološkog savjetovališta za studente pri Sveučilištu u Osijeku, u kojemu godišnje odrade nekoliko stotina savjetovanja, piše Glas Slavonije. Upravo su zbog toga, ispričala je za Glas Slavonije voditeljica Psihološkog savjetovališta doc. dr. sc. Ana Kurtović s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta, zaključili kako je pravo vrijeme da studentima ponude i grupni tretman socijalne anksioznosti. Prve će grupe studenata na tretman početkom ljetnog semestra, a prijave su u tijeku.

Izvor: Shutterstock

"Čak oko 30 posto studenata izjavljuje da imaju znatne probleme sa socijalnom anksioznošću! A s obzirom na to da je nas psihologa u savjetovalištu malo te da je uvijek gužva i velika lista čekanja na individualno savjetovanje, mislimo da je dobro rješenje grupni tretman, što se pokazalo vrlo efikasnim i uz što se može pomoći više ljudi istovremeno.", kaže psihologinja Kurtović. Socijalna anksioznost podrazumijeva strah u različitim socijalnim situacijama.


...Imate li i vi s tim problem? Otkriveno što najčešće izaziva tjeskobu kod studenata...


Psihologinja kaže da su te situacije najčešće uključuju nepoznate ljude - mnogima je neugodno pred drugima nešto raditi, a kod studenata je najčešće u pitanju izlaganje. Osobama koje pate od socijalne anksioznosti problem je i jesti pred drugim ljudima, teže im je suprotstaviti se autoritetu, izreći svoje mišljenje, pisati ispite ako ih profesor promatra, a usmeni ispiti takvim su osobama umnogome stresniji. A studenti će sada biti "bačeni u vatru".

Studenti u savjetovalište odlaze zbog različitih problema, ali i nije ih sram toga što je iznimno pozitivno


"Zapravo je to najveća prednost grupne dinamike, gdje osim stručnog dijela koji podrazumijeva tretmanski rad, studenti u sigurnom okruženju s osobama koje imaju slične probleme imaju priliku okušati se u nekim situacijama prije nego što se ohrabre učiniti to u ostatku života.", tvrdi Kurtović.

Psihološki se tretmani rade sa svim oblicima problema i poremećaja. Studenti se ne srame potražiti takvu vrstu pomoći jer termini su u savjetovalištu uglavnom popunjeni cijeli tjedan.

Psihološko savjetovalište Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku smješteno je na Sveučilišnom kampusu (Cara Hadrijana 10 C)... izvor: unios.hr

"Stvar je u studentskom životu koji je pun pritisaka i izazova te stresnih situacija. Studenti nam se obraćaju za psihološku pomoć iz različitih razloga – bilo da je u pitanju nisko samopoštovanje, anksiozne i depresivne smetnje, ali i drugi osobni te problemi vezani uz prilagodbu. Upravo su u najvećem riziku brucoši koji se doseljavaju u Osijek i odjednom sve moraju sami – pronaći nove prijatelje, snaći se u novom gradu. Većina će se psihičkih problema i poremećaja, ako će se pojaviti, dogoditi najčešće upravo u toj ranoj odrasloj dobi.", objašnjava psihologinja.


...Depresija više nije broj 1: Otkriveno zašto studenti sve češće traže pomoć psihologa...


Nekoliko je istraživanja koje je Psihološko savjetovalište provodilo na Sveučilištu u Osijeku pokazalo da znatan broj osječkih studenata doživljava različite probleme, ali i da je više od polovine zainteresirano za individualno i grupno savjetovanje te različite psihoedukativne radionice. Neka druga istraživanja provođena na razini Hrvatske pokazuju da se oko 75 posto studenata suočava s blažim smetnjama, poput tjeskobe i nesigurnosti, a 25 posto studenata suočava se s ozbiljnijim psihičkim problemima koji narušavaju kvalitetu života – sve se to preslikava i na osječko Sveučilište. Kada je riječ o složenim situacijama koje izlaze izvan kapaciteta psihologa te kada procjene da je osobi potrebna psihijatrijska terapija, tada studenta i upućuju na takvu terapiju.

Izvor: Unsplash

Grupni će se tretmani socijalne anksioznosti odvijati u osam grupnih susreta, tijekom osam tjedana, u manjim grupama, uz dvije voditeljice. Psihologinja objašnjava da je riječ o strukturiranim susretima uglavnom temeljenim na podučavanju nošenja s anksioznošću u socijalnim situacijama, izlaganja na samim susretima, uz plan izlaganja u životnim situacijama. Radi se na učenju vještina nošenja sa strahom, prepoznavanju misli i ponašanja koja održavaju taj strah te na mijenjanju ponašanja, jer osobe koje pate od socijalne anksioznosti imaju cijeli niz iskrivljenih očekivanja, predviđanja i zaključivanja u nekim situacijama, kao i o samima sebi.

Studenti će se jednom tjedno okupljati u prostorijama Psihološkog savjetovališta u sveučilišnom kampusu (Cara Hadrijana 10) u terminu prema dogovoru. Prijave za grupni tretman socijalne anksioznosti za sve su studente otvorene do 10. veljače ili do popunjenja grupa.

autor: MojFaks
izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock