Mojfaks.hr u Postani student

Iz Ministarstva poručili – nema mjesta za izborne: Na državnoj maturi 2020. pišu se samo obavezni predmeti!

Polaganje državne mature u slučaju povoljne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj održat će se od 8. do 29. lipnja, kada će se polagati obavezni predmeti.

6. svibnja 2020 17:47
Iz Ministarstva poručili – nema mjesta za izborne: Na državnoj maturi 2020. pišu se samo obavezni predmeti!

Iz Ministarstva poručili – nema mjesta za izborne: Na državnoj maturi 2020. pišu se samo obavezni predmeti! Foto: MojFaks

Prije nekoliko dana savjetnik ministrice Blaženke Divjak prilikom gostovanja u emisiji Novi dan, izvijestio je o promjenama u sustavu školstva. Najavio je i objavljivanje epidemiološkog okvira za polaganje državne mature, koja će biti od 8. do 29. lipnja, kada će se polagati obavezni predmeti.   

...OVAKO će se pisati OBAVEZNI PREDMETI na \'državnoj\': Ispiti A i B razine prvi put u RAZLIČITO VRIJEME zbog manjeg rizik zaraze!...


"Epidemiolozi su procijenili da su najveći rizik predmeti koje polažu svi - hrvatski jezik, engleski jezik i matematika. Njihov prijedlog je da se odvoje, pišu u različite dane... Prvi put ćemo u različito vrijeme imati pisanje A i B razine obaveznih ispita", otkrio je Košiček, objasnivši da bi to upola trebalo smanjiti broj pristupnika maturi istodobno, s 30-ak tisuća na 15 tisuća i tako smanjiti rizik od zaraze koronavirusom.

...Čega nema, bez toga se može: Napokon je službeno – ovo gradivo maturanti NEĆE morati učiti za \'državnu\'...


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uoči današnje sjednice užeg kabineta Vlade odgovarala je na pitanja vezano za povratak učenika razredne nastave od ponedjeljka u škole, državnoj maturi i rebalansu proračuna ministarstva. Tom prilikom potvrdila je da će se na maturi pisati samo obavezni predmeti. 

"Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo obvezni predmeti, nema mjesta za pisanje izbornih predmeta, NCVVO je predložio novi kalendar pisanja obveznih ispita državne mature, MZO dao suglasnost za kalendar i očekujem da NCVVO objavi kalendar", rekla je Divjak za N1.

...Maturanti mogu odahnuti: Ako polažete državnu maturu, ova će vas vijest oduševiti!...


A.Z.
Izvor: N1
Foto: Shutterstock By smolaw