Mojfaks.hr u Postani student

'Ako ne znaš izborne, nisi za taj faks!' Studenti se slažu: Izborni se MORAJU polagati, a evo i zašto!

Ovogodišnji maturanti zasigurno će zauvijek pamtiti završnu godinu svojeg srednjoškolskog obrazovanja i to ne zbog norijade.

8. svibnja 2020 12:42
'Ako ne znaš izborne, nisi za taj faks!' Studenti se slažu: Izborni se MORAJU polagati, a evo i zašto!

'Ako ne znaš izborne, nisi za taj faks!' Studenti se slažu: Izborni se MORAJU polagati, a evo i zašto! Foto: MojFaks

Početak školske obilježen je štrajkom prosvjetara koji je trajao 36 dana. Već tada postavljala su se pitanja hoće li i kako to utjecati na pripreme za polaganje državne mature, da bi početak 2020. godine nanovo zakomplicira situaciju. Zbog epidemije koronavirusa nastava je prebačena na male ekrane, a maturanti su se počeli boriti s novim izazovima.

Prije nešto više od mjesec dana maturanti su od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili tri izmjene na maturi te pokrenuli Peticiju za ukidanje državne mature koja je prikupila skoro 10 000 potpisa, ali nije usvojena. Žalili su se da održavanje nastave nije dovoljno dobro izvedeno, da su zbog novonastale situacije pod stresom te da je po njima najbolja opcija upis na fakultete na temelju prosjeka ocjena ili prijamnih ispita.

...\'Bez mature fakultete će upisati polupismena mladež\': Oni koji su položili \'državnu\' komentiraju poteze maturanata – jesu li PRIVILEGIRANI ili UGROŽENI?...


Usprkos glasovima maturanata, odlučeno je da se ispiti iz državne mature održe od 8. do 29. lipnja u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. 

"Epidemiolozi su procijenili da su najveći rizik predmeti koje polažu svi - hrvatski jezik, engleski jezik i matematika. Njihov prijedlog je da se odvoje, pišu u različite dane... Prvi put ćemo u različito vrijeme imati pisanje A i B razine obaveznih ispita", otkrio je savjetnik ministrice Divjak, Marko  Košiček objasnivši da bi to upola trebalo smanjiti broj pristupnika maturi istodobno, s 30-ak tisuća na 15 tisuća i tako smanjiti rizik od zaraze koronavirusom.


Ministarstvo "olakšalo" maturantima ispit


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je da se iz ispita državne mature miče gradivo drugoga polugodišta 4. razreda. U esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika A razine neće se naći Krležin "Povratak Filipa Latinovicza", pjesništvo Tina Ujevića, kao ni "Stranac" Alberta Camusa. Matematika A razine ne donosi znatne promjene, dok matematika B razina ostaje u potpunosti ista odnosno bez promjena. Nepromijenjeni ostaju i ispiti iz engleskoga jezika, kao i ostali ispiti iz većine jezika (njemački, talijanski, španjolski i td.).

...OVAKO će se pisati OBAVEZNI PREDMETI na \'državnoj\': Ispiti A i B razine prvi put u RAZLIČITO VRIJEME zbog manjeg rizik zaraze!...


Prije dva dana uoči sjednice užeg kabineta Vlade, ministrica je objavila još jednu novost za maturante – da se ukida polaganje izbornih predmeta. 

"Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo obvezni predmeti, nema mjesta za pisanje izbornih predmeta, NCVVO je predložio novi kalendar pisanja obveznih ispita državne mature, MZO dao suglasnost za kalendar i očekujem da NCVVO objavi kalendar", rekla je Divjak za N1.


...Iz Ministarstva poručili – nema mjesta za izborne: Na državnoj maturi 2020. pišu se samo obavezni predmeti!...


Isti dan nakon objave ministrice Divjak, maturanti su aktivno putem društvenih mreža počeli iznositi svoje stavove. Prema komentarima u jednoj od Facebook grupa maturanata, nepisanje izbornih predmeta najteže je palo srednjoškolcima koji su već zbog velikog broja bodova koji nose izborni predmeti prilikom upisa na fakultet uložili značajno vremena i rada u njihovu pripremu, učenicima koji se žele upisati na fakultet u inozemstvu, kao i ponavljačima. Pokrenuli su i Peticiju protiv ukidanja izbornih predmeta na državnoj maturi, putem koje traže dozvolu za pisanje izbornih predmeta jer je njihovo ukidanje bez obzira na epidemiološku situaciju loš potez

"Ukidanjem izbornih predmeta sam upis na fakultete neće biti pravedan za sve (Primjerice, netko tko želi upisati neki društveni predmet, npr. logopediju, za koju mu izborni predmet psihologija nosi 300 bodova i toj osobi slabije ide neki od obaveznih predmeta i uvjeren je da bi mu izborni predmet donio pozamašnu količinu bodova, sada će ostati zakinut, a netko drugi kome bolje leže hrvatski ili engleski od psihologije, puno će bolje proći“, piše između ostaloga u Peticiji. Za prvi dan Peticija je prikupila skoro 1000 potpisa


foto: Facebook@Maturanti 2019./2020.

Kao što je i do sada bi slučaj povodom novih i iznenadnih odluka u vezi državne mature, među maturantima bilo je i onih drugačijeg mišljenja koji su pozvali kolege da vrijeme potroše na učenje, a ne pisanje Petica koje Ministarstvo ne čuje. 


...Čega nema, bez toga se može: Napokon je službeno – ovo gradivo maturanti NEĆE morati učiti za \'državnu\'...


Još jedna nagla promjena 


Nakon objave ministrice Divjak da se izborni predmeti ne pišu, oglasili su se rektori većine hrvatskih sveučilišta i medijima poslali zajedničko pismo u kojem prozivaju Ministarstvo i Divjak da svakodnevno putem različitih medija zbunjuju učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost. 


....Novi preokret: Izborni predmeti na državnoj maturi nisu otpisani! Evo kada će se IPAK PISATI....


"Pozivamo učenike i učenice da odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti. Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su rektori kojima je to potrebno pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana", navodi se u Priopćenju. 

Nakon pritiska javnosti i medija, ministrica Divjak jučer je opet promijenila odluku o pisanju izbornih predmeta.  U izjavi novinarima u Nacionalnih i sveučilišnoj knjižnici nakon konzultacija s ravnateljicom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivanom Katavić, Divjak je istaknula kako polaganje obaveznih predmeta mora biti prioritet na državnoj mature jer ono osigurava završnost učenicima gimnazije i uvjet je za upisa na veliku većinu visokih učilišta. Dodala je da će ipak biti i drugi blok ispita u kojemu će se polagati izborni predmeti. Ovaj blok najavljen je za 25.lipnja. 

"Obavezni i izborni predmeti više se ne bi miješali kako bismo u prvom bloku prema postojećem izrađenom epidemiološkom okviru osigurali polaganje obaveznih ispita državne mature. Jako je važno da se u tom prvom bloku osigura završnost za gimnazijalce", naglasila je ministrica.


foto: Facebook@Maturanti 2019./2020.

Ovogodišnju situaciju s državnom maturom otpočetka godine pomno prate i studenti. Komentiraju i Ministarstvo znanosti I obrazovanja i odluke, kao i mlađe kolege kojima su nakon objave Peticije za ukidanje državne mature u velikom broju poručili – da nisu u pravu i da matura nije bauk!

Međutim, ovaj put Peticija kojom su maturanti tražili dozvolu za pisanje izbornih predmeta dobila je podršku studenata – jer i oni znaju koliko su im izborni bili važni za upise na fakultete.


"Ako nemaš dovoljno znanja da položiš izborni - nemaš znanja ni za taj faks!"


Studentica Vanja studira na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije govori nam kako se najviše radovala mature iz kemije koju je obožavala tijekom srednje škole.

"Izborni predmeti su bitni, zbog selektivnosti. Netko tko želi studirati npr fiziku ili biologiju ili kemiju mora imati način kako se pokazati da mjesto na tom studiju pripada baš njemu/njoj. Ta znanja se ne mogu ispitati samo s matematikom (ako faks vrednuje samo matematiku od osnovnih predmeta dok je za hrvatski i strani jezik potreban samo prolaz). Smatram da se svatko tko je prijavio izborne predmete (ili su mu se automatski prijavili s obzirom na listu izabranih fakulteta) namjeravao za njih i spremiti jer zašto bi netko prijavljivao neki ispit (ili izabrao faks) za koji se ne planira spremiti? Ako netko nema dovoljno znanje za taj izborni na maturi nema ni za taj faks. Profesori na faksu smatraju, pošto smo uspjeli upisati taj faks, da imamo već neka znanja na koja oni samo nastavljaju (izuzev inženjerskih predmeta, programiranja i takve grupe predmeta koje se počinju učiti na faksu). Naravno tu su i fakulteti za koje nije potrebno vrhunsko znanje matematike već drugih područja npr. psihologije, etike, hrvatskog i drugih jezika, politike i gospodarstva i slično ovisno o studiju", govori nam Vanja te dodaje da bi prvotnom odlukom o ukidanju pisanja izbornih predmeta svaki maturant kojem izborni predmet čini razliku u broju bodova bio zakinut za pravedan "upad" na faks. 

Izborni važniji od obaveznih, posebice i za studiranje u inozemstvu


Studentica Ekonomskog fakulteta, Mirna govori da je ova godina pokazala koliko je obrazovni sustav u rasulu. 

"Štrajk je ostao nerazjašnjen i to je bilo prvo u nizu što me naljutilo jer ponašanje nadležnih i samih učenika,na posljetku maturanata, je bilo užasno i neodgovorno. Onda se dogodi jedna od većih svjetskih kriza do sada i sad stvarno dolazi do izražaja koliko nam je sustav u rasulu. Bila sam maturantica s mnogo obaveza i jako malo vremena za učenje inače tijekom školovanja pa na kraju i tokom mature, išla sam na pripreme samo iz jednoga predmeta - matematike. To se na kraju nije pokazalo bas učinkovitim jer se ipak na ispitu sjetiš davno usađenog znanja, a ne onog koje si \'bubao\' u 2 tjedna. Priznajem uhvatila bi me panika noć prije ispita jer nisam smatrala da sam spremna za to (kad vam netko 4 godine \'trubi\' kako je to ful bitno,da se trebamo spremati od početka srednje ipak ne bude svejedno) i sad kad gledam unazad ja stvarno nisam imala potrebe da budem pod stresom. Mature su bile ok, ništa pretjerano teško, a evo imala sam 4 u srednjoj tako da nisam neka super učenica koja govori kako je matura lagana zato što uči svaki dan", govori naša sugovornica te dodaje da zbog toga nije podržala Peticiju maturanta za ukidanje mature, ali da zna koliko su izborni predmeti bitni. 

...Studenti bacili \'hejt\' na peticiju maturanata: \'Ionako nemaju pametnijeg posla nego učiti, a i matura je prelagana...\'


"Ova situacija pokazuje da je bitniji hrvatski od psihologije, kemije? Ne kažem da hrvatski nije bitan predmet, ali što to njega čini obaveznim kada nam je većina novinara i visokopozicioniranih osoba nepismena? Za moj željeni fakultet najbitniji je bio prijemni ispit pa psihologija ili biologija (izborni predmeti), engleski, hrvatski pa matematika... Iskreno ću reci da sam najviše učila izborne predmete, ali samo iz razloga jer su me zanimali, a i oni su mi bitni za fakultetsko obrazovanje. Mogu tu situaciju usporediti i s mojim prijateljima koji su išli studirati van RH i kojima je za upis bilo potrebno da od osnovnih premeta imaju dovoljan, a izborne koje su zahtijevali morali su položiti s 5 eventualno 4", komentira Mirna i pita se, da su ostali pri odluci ukidanja pisanja izbornih predmeta, kako bi itko mogao konkurirali vani i upisati željeni fakultet u inozemstvu?

Nakon jučerašnjeg preobrata ministrice Divjak, maturanti su u grupama na Facebooku pokazali da su zadovoljni tom odlukom, ali napominju da su već zasićeni promjenama i hirovitim pristupom Ministarstva kada je u pitanju njihovo obrazovanje. 

Anja Zulić
foto: Facebook@Algebra državna matura

Još vijesti