Mojfaks.hr u Postani student

32893 maturanta ove će godine pisati DRUGAČIJU maturu: Evo što je sve novo, koji su predmeti i dalje najpopularniji, a što neće morati učiti...

Ova školska godina bila je izazov za sve učenike, a naročito maturante. Prebacivanje u online način rada u promjene oko polaganja državne mature, već mjesecima su tema koja se svakodnevno prati.

20. svibnja 2020 16:29
32893 maturanta ove će godine pisati DRUGAČIJU maturu: Evo što je sve novo, koji su predmeti i dalje najpopularniji, a što neće morati učiti...

32893 maturanta ove će godine pisati DRUGAČIJU maturu: Evo što je sve novo, koji su predmeti i dalje najpopularniji, a što neće morati učiti... Foto: MojFaks

Kako nam iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) govore, državnu mature ove godine ukupno je prijavilo 32 893 pristupnika, a rok za naknadnu prijavu, odjavu, uplatu i promjenu ispita državne mature završio je 15. svibnja 2020. godine. Po njima, ovi podaci nisu konačni s obzirom na to da će neki učenici biti ocijenjeni negativnom ocjenom na kraju nastavne godine, a neki kandidati neće imati verificirane dokumente. 


...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


Iz NCVVO-a su nam dostavili i tablicu s brojem prijava ispita prema predmetima i razinama za ljetni rok državne mature u školskoj 2019./2020. godini. Iz tablice se vidi da je najpopularniji izborni predmet i dalje Fizika. Broj prijava po završetku naknadnog roka iznosi 7260. Na drugom mjestu među najpopularnijim izbornim predmetima nalazi se Biologija s 4987 prijava. Treće mjesto zauzima Politika i gospodarstvo koju će pisati 4900 kandidata. 


foto:NCVVO


foto:NCVVO

Ovogodišnje održavanje državne mature, značajno je obilježila epidemija izazvana koronavirusom, stoga su u odnosu na prošlu godinu zabilježene promjene u načinu polaganja. 

...Novi preokret: Izborni predmeti na državnoj maturi nisu otpisani! Evo kada će se IPAK PISATI...


Ove se godine Filip Latinovicz ipak nije vratio...


U odnosu na prošlu godinu, ove godine neće se vrednovati sadržaj obveznih predmeta drugog polugodišta 4. razreda. Tako se u esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika A razine neće naći Krležin "Povratak Filipa Latinovicza", pjesništvo Tina Ujevića, kao ni "Stranac" Alberta Camusa.

Matematika A razine ne donosi znatne promjene, dok matematika B razina ostaje u potpunosti ista odnosno bez promjena. Nepromijenjeni ostaju i ispiti iz engleskoga jezika, kao i ostali ispiti iz većine jezika (njemački, talijanski, španjolski itd.). Ostale detaljne promjene možete provjeriti OVDJE.

Dva bloka polaganja predmeta


Još jedna promjena je novi kalendar polaganja ispita državne mature u ljetnome roku koji je donesen u skladu s uputama za provedbu ispita državne mature tijekom pandemije koje je dao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 
Ispiti se polažu u dva bloka (u prvom obvezni predmeti, u drugom izborni predmeti).

Ispit iz Hrvatskog jezika prvi je ne listi i s njim počinje ljetni rok. Test na A razini piše se 8. lipnja, a na B razini 9. lipnja. Esej iz A razine prema objavljenom rasporedu je 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja. Nakon toga slijede veći ispiti. Tako će se Engleski – A razina pisati 18. lipnja, a B razina 19. lipnja. Ispitom iz Matematike završava prvi blok. Viša razina pisat će se 23. lipnja, a osnovna 24. lipnja. Nakon prvog bloka, za maturante je organiziran i drugi blok od 25. lipnja u kojemu će pisati izborne predmete.

Naknadno, 9.svibnja 2020. godine objavljen je Pravilnik o dopunama pravilnika o polaganju državne mature u Narodnim novinama.  U slučaju promjene Kalendara ispiti se mogu prijaviti, promijeniti, odjaviti i uplatiti najkasnije u roku 8 dana od promjene Kalendara ispita. Stoga se ove godine rok naknadne prijave, odjave, promjene i uplate ispita produžio do 15. svibnja 2020. Godine, govore nam iz NCVVO-a. 

Pred maturantima je veliki posao, ali kao i prethodnim generacijama, sve će zasigurno proći u najboljem redu. 

Anja Zulić
foto: MojFaks

Još vijesti