Mojfaks.hr u Vijesti

500 studenata iz Osijeka posao će naći na Jadranu

Uskoro će se velik broj studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera zaputiti prema jadranskoj obali u potrazi za sezonskom zaradom. U osječkom Studentskom centru očekuju da će ponovno najmanje 500 studenata pronaći privremene poslove na moru.

8. travnja 2015 11:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svake godine otprilike u ovo vrijeme, ali učestalije krajem travnja i u svibnju, javljaju nam se poslodavci koji žele studente za rad tijekom turističke sezone na Jadranu. Do sada smo bili u pregovorima sa šest ili sedam većih touroperatera koji su tražili studente s određenim znanjima za rad kao turistički animatori. Neki od njih održali su prve susrete i kontakte sa studentima u našem prostoru, a neki su to organizirali u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, gdje smo isto tako uputili studente koji su zainteresirani za rad”, ističe Tihomir Milinović, rukovoditelj Studentskog servisa.

Za studente je najviše ponuda pomoćnih poslova, vezanih uz rad u ugostiteljstvu: pomoćno osoblje u kuhinji, poslovi čišćenja i pospremanja te jednostavniji poslovi posluživanja gostiju. No, iz godine u godinu sve je više poslova za koje se traži određena stručnost, vještina, znanja i iskustva, znanja stranih jezika, određene licence. To su i bolje plaćeni poslovi. Tako su i ove, kao i prijašnjih godina traženi turistički animatori koji za turiste veće platežne moći organiziraju razne igraonice, predstave, igre na vodi, aktivno sudjeluju u osmišljavanju zabave za goste”, kaže Milinović.

Česte su i ponude za rad u manjim obiteljskim hotelijerstvima ili tvrtkama, gdje se studenti vrlo brzo uklope i često iste osobe budu tražene i godinu poslije. Dosta je ponuda za rad na štandovima, dakle na otvorenome, bilo da se radi o prodaji određene robe, suvenira ili pomoć pri pripravljanju i prodaji brze hrane na plažama ili iznajmljivanja raznih rekvizita.

Zarada studenta varira i uvjetovana je, između ostaloga, time sudjeluje li poslodavac u plaćanju prijevoza do turističkog odredišta gdje se posao obavlja, osigurava li studentu besplatnu prehranu i smještaj, ali i o tome koliko je dnevno radno vrijeme”, zaključuje Milinović.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: arhiva

Još vijesti