Mojfaks.hr u Vijesti

Akademski Robin Hood: omogućila besplatno 'skidanje' skupih članaka

Jeste li već čuli za Sci-Hub: web stranicu poznatiju kao 'Pirate Bay za znanstvenike' i sve one koji se bave znanošću?

17. veljače 2016 12:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sci-Hub, web stranica koja vam nudi mogućnost da besplatno preuzimate znanstvene radove pomaže znanstvenicima i studentima diljem svijeta da zaobiđu plaćanje skupih, znanstvenih članaka i lakše napišu svoje završne radove, seminare, magistarske i doktorske disertacije.

Sci-Hub je projekt neuroznanstvenice iz Kazahstana, Alexandre Elbakyan, koja trenutno živi u Rusiji. Kada se 2009. godine bavila pisanjem svoje disertacije, otkrila je koliko je teško doći do svih članaka koji joj trebaju da bi pisanje privela kraju. Trebala je \'skinuti\' puno članaka od kojih je većina koštala oko 30-ak dolara. Tko bi si to mogao priuštiti?

Elbakyan je pribjegla istoj metodi koju koristimo svi mi: razmjeni i \'skidanju\' besplatnih piratskih članaka na web stranicama na kojima se umrežavaju znanstvenici i mijenjaju se za članke koje su uspjeli nabaviti (usmenom predajom, na Twitteru ili uz pomoć hashtaga #Icanhazpdf). Ova joj je platforma razmjene dala ideju za pokretanje vlastitog web-a: onog koji će svima omogućiti da pretražuju i besplatno \'skidaju\' skupe znanstvene članke.


foto: Pixabay

Danas Sci-Hub nudi 48 milijuna znanstvenih članaka što je jedan od razloga zašto je ova tražilica postala popularna u cijelome svijetu. Osim toga, programiran je tako da automatski pretražuje članke o važnim temama i automatski ih \'skida\' u vlastitu bazu bez da potroši ijednog dolara.

S obzirom da sveučilišta diljem svijeta imaju svoje pretplatnike kojima je omogućen pristup različitim uglednim časopisima, Sci-Hub pretražuje proxyje različitih fakulteta i sveučilišta kako bi \'prevario\' web stranice uglednih časopisa koji ovu pretragu dešifriraju kao pretragu plaćenog korisnika. Jednom kad je članak \'otključan\', Sci-Hub ga pohranjuje u svoju bazu, zajedno sa ostalim člancima povezanih tema. Sve što morate napraviti jest unijeti relevantan podatak u tražilicu (DOI broj, URL), a Sci-Hub će odraditi ostalo.


foto: Facebook

Na svome vrhuncu prošle godine, Sci-Hub je dnevno posjećivalo više od 80 tisuća ljudi što je nagnalo izdavača Elsevier da pokrene parnicu zbog kršenja autorskih prava jer su navodno zbog piratskog \'skidanja\' članaka izgubili između 75 i 150 tisuća dolara zarade.

"Ne bi trebale postojati prepreke kad je pristup znanu u pitanju", Elbakyan je izjavila za RT. "[Prema članku 27 UN-ove Deklaracije o ljudskim pravima], svatko ima pravo slobodno sudjelovati u kulturnom životu zajednice, uživati umjetnost i dijeliti znanstvena otkrića i pogodnosti."

No to nije sve. Nakon što se (nakon što je izgubila spor protiv Elseviera) morala s domene Sci-hub.org morala preseliti na Sci-hub.oi, servere ove tražilice premjestila je u Dark Web – dio interneta kojeg je nemoguće pronaći konvencioanlnim tražilicama kao što su Google ili pak ostalim pretraživačima u koje ukucavate URL web stranica. Ovaj prostor inače koriste cyberkriminalci koji prodaju nelegalne stvari ili usluge (drogu, oružje, usluge hakiranja), a pomoću mreže TOR sakrivaju svoj pravi identitet.

Znanstvenici diljem svijeta podupiru Sci-Hub pa čak i objavljuju tutoriale na YouTube-u koji vam pokazuju kako pretraživati članke i besplatno ih \'skidati\' na računalo, posebice nakon što su se 2012. godine pobunili protiv Elseviera čije podizanje cijena nije moglo pratiti čak ni Sveučilište Harvard.

L.B./izvor: Big Think, IBT News
foto: screenshot/sci-hub.oi

Još vijesti