Mojfaks.hr u Vijesti

Ništa od vize za studiranje! SAD iz zemlje izbacuje sve strane studente koji će najesen studirati online

Odluku na odlazak na studij u inozemstvu uvijek je trebalo dobro promisliti, naročito ako se odlučujemo za drugi kontinent. Ove godine, situaciju je dodatno otežala i pandemija koronavirusa koja utiče na zatvaranje granica diljem svijeta.

8. srpnja 2020 16:29
Ništa od vize za studiranje! SAD iz zemlje izbacuje sve strane studente koji će najesen studirati online

Ništa od vize za studiranje! SAD iz zemlje izbacuje sve strane studente koji će najesen studirati online Foto: MojFaks

Američka vlada u ponedjeljak je priopćila da stranim studentima neće dozvoliti boravak u zemlji u slučaju da sveučilišta na koja su upisana odluče novu akademsku godinu, tj. jesenski semestar, započeti nastavom online.

U tom slučaju, zabranit će se ulazak novim studentima, a oni koji su već u SAD-u morat će napustiti zemlju."Američka vlada neće odobriti vize studentima upisanim u programe koji će se na jesen odvijati isključivo putem interneta i granični službenici im neće dozvoliti ulazak na američki teritorij", priopćila je američka imigracijska i carinska policija (ICE).

Što se tiče stranih studenata koji se već nalaze u SAD-u, oni će "morati napustiti zemlju ili poduzeti druge korake te se, primjerice, upisati u visokoškolsku ustanovu u kojoj će se nastava normalno odvijati kako bi zadržali svoj legalni status", pojašnjava ICE. Mjera se odnosi na nositelji viza F1 za akademske studije ili M1 za stručno usavršavanje. Te je vize početkom godine dobilo oko 1,2 milijuna studenata, mahom iz Kine, Indije i Južne Koreje.


...150 eura ili 1250 dolara: Zbog COVID-19 ove zemlje nude financijsku pomoć studentima! A Hrvatska?...


Kao i ostatak zemlje, američka sveučilišta, koja broje 5,5 posto stranih studenata i uvelike ovise o plaćanju školarina, zbog pandemije novog koronavirusa zatvorila su u ožujku svoja vrata i prebacila se na internetsku nastavu.

U Hrvatskoj još uvijek se ne spominje održavanje jesenskog semestra online, ali brojna sveučilišta među kojima su prestižni Harvard i Smith College, već su donijeli takvu odluku, čak i za student koji žive na kampusu. 

A.Z.
izvor: Hina
foto: Shutetrstock By CO Leong

Još vijesti