Mojfaks.hr u Vijesti

Hoćete li krumpiriće uz hambić: sudbina studenata koji rade uz studij

Često je surova realnost ta da ćeš uz studij morati pronaći i neki honorarni posao za punjenje škrtog studentskog budžeta. Nitko ne voli minuse na kraticama, roditelji se mogu rastegnuti samo toliko, a nisu svi dovoljno sretni da dobiju stipendiju...

26. listopada 2015 12:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zarađivanje vlastitog novca je super jer ti pomaže da postaneš samostalniji/a i osjetiš kako je to biti odrasla osoba prije nego li se doista nađeš na tržištu rada, u raljama burze ili prvog poslodavca.

No, kao i većina stvari u životu, posao uz studij može biti i užasan. Evo nekoliko stvari s kojima ćeš se morati \'pozdraviti\' ako odlučiš zarađivati uz studiranje...

Nema više vikenda!



Prihvati to: nema više vikenda, tulumarenja s prijateljima do iznemoglosti četvrtkom, petkom i subotom (a ponekad i nedjeljom) jer ćeš svaki slobodni dan i trenutak kad nemaš predavanje provesti na poslu.

Nema više praznika!



Nema više praznika! Zimski praznici i blagdani najgore su vrijeme u kojem se svi povampire, troše puno novaca i općenito ekonomija cvate: ovo ćeš iskusiti na svojoj koži ako se zaposliš u dućanu koji prodaje bilo što. Možda zvuči demotivirajuće, ali barem ćeš imati dovoljno novca da svojima kupiš super poklone, a i počastiš sebe.

Strah da propuštaš sve najbolje stvari!



Facebook i Twitter izazivaju u tebi ljubomoru. Patiš od ekstremnog slučaja straha da propuštaš najbolje uspomene i doživljaje s prijateljima jer si na poslu. Zato stalkaš sve svoje prijatelje kako bi mogao/la pratiti najnovije tračeve koji se izmjenjuju svakog ponedjeljka na kavama kraj faksa.

Ljudi...



Posao s ljudima je najgori! Bez obzira što radiš, ako to podrazumijeva komuniciranje s ljudima bit će dana kad ćeš jednostavno poželjeti nekome pucati u glavu. Krivit će te za stvari koje definitivno nisu tvoja krivica, a bezobzira što neće biti u pravu – morat ćeš klimati glavom i smiješiti se jer kupac je uvijek prvi!

Nema druženja s prijateljima.

Prijatelji s drugih fakulteta rado bi te posjetili, ali ti jednostavno nemaš vremena jer ili radiš ili rješavaš fakultetske obveze. Neki će se prijatelji i naljutiti jer će imati osjećaj da ih izbjegavaš, ali svakako se potrudi da se ne udaljiš od njih, bez obzira na vrijeme koje (ne)provodite zajedno.

Uvijek se pokušavaš naspavati.



Otkrit ćeš da je u danu puno više sati no što si dosad mislio/la. Već si usavršio/la cjelonoćna štrebanja, posao u jutarnjoj smjeni i kako između toga svega ubaciti koji spavanac. Možeš zaspati bilo gdje, a prijatelji i kolege s posla stalno te podsjećaju da izgledaš umorno.

Postat ćeš kasica prasica.

Ti si onaj prijatelj s lovom u svojoj ekipi i svi znaju da uvijek imaš nešto novaca kod sebe. Zato očekuj pozajmice, žicanja i podrazumijevanja da ti platiš piće. Isprva ti neće smetati, čak će ti možda i laskati, ali nakon nekog vremena sve ćeš ih otkantati jer znaš koliko je teško zarađivati svoj novac.

Je li sve to vrijedno truda i muke?



Stalno si postavljaš ovo pitanje jer je jako teško studirati, raditi i k tome još pokušavati živjeti kao prosječni student. Možda će biti dana kad ćeš se osjećati poniženo, iscrpljeno, ižmikano, jadno i razočarano, ali zapamti: bit će i dobrih poslodavaca, steći ćeš dobre radne navike, imat ćeš svoj novac i nitko ti to neće moći oduzeti.

Nećeš zauvijek biti u toj situaciji!

L.B./izvor: College Times
foto: Tumblr

Još vijesti