Mojfaks.hr u Vijesti

Najprofitabilniji studentski smjerovi

Postoji dva načina da se u životu dokopate love. Prvi je da zaboravite na studiranje i bacite se u zanatlije. Auto lakirer, soboslikar, parketar, električar, vodoinstalater... para ko kenje. Ako već morate imati indeks, evo par ideja kako isprve sjesti na odličnu plaću...

2. srpnja 2010 14:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Financijska matematika

Pred desetak i nešto više godina završiti računarstvo garantiralo vam je instant zaposlenje i pozamašna početna primanja, no s razvojem bankarskog biznisa i inflacijom računaraca na tržištu rada, prioritet su preuzele malo ezoteričnije discipline.
Ekipu koja izađe s PMF-a s diplomom iz financijske matematike traže kao suho zlato, a nerijetko počinju raditi s petocifrenim mjesečnim iznosom. Analize, credit scoring, i tako tome špansko  je selo za 99,9 % populacije, no vlasnici spomenute diplome mogu vjerojatno kupiti jedno. No da, treba doći do kraja...

Računovodstvo i revizija

Ekonomija je plesni tečaj od faksa ukoliko odaberete recimo turizam, no društvo na računovodstvu i reviziji čeka pišanje krvi. Osim ako vam stari nije vlasnik lanca hotela ili apartmana, turizam će vas u najboljem scenariju instalirati u nekoj agenciji uz solidnu količinu sreće. S druge strane, kao revizor se nećete nagledati morskih pučina i zalazaka sunca, već izvoda, grafova, papira i kojih sve ne opakih bića suvremenog protoka kapitala, no financijska budućnost vam je zagarantirana.
Kao pripravnik nećete zarađivati previše, no nakon tri godine rada u struci i polaganja ispita za ovlaštenog revizora, stvari su dakako drukčije. Tu je i financijski menadžment i poslovna informatika, koji će vas također katapultirati prilično daleko. 

Fizika

Zanimljivo je to s fizikom. Naravno, ne mogu svi završiti na nekom švicarskom institutu i bakćati se s \'božjim česticama\', ali tu su nešto lokalnije opcije tipa rad u banci. E da. Završiš geofiziku i eto te pred kompom u Privrednoj.
Fora je s fizičarima, baš kao i matematičarima (naravno, isključivo inženjerski smjerovi, ne profesorski) ta da lako nalaze posao u skoro svim branšama suvremenog biznisa. Poslodavci računaju na njihove analitičke sposobnosti, brzo kopčanje stvari, s nadom da će ostalo ekspresno pohvatati u hodu. Ništa čudno da pri izboru kandidata redovito imaju prednost pred ekipom s Ekonomije, osim ako se kod potonjih ne radi o stvarno jakom smjeru s dobrim prosjekom.


Stomatologija/Ginekologija

Zašto zubari zarađuju više od pedikera ili frizera? To što vam s vremena na vrijeme poslože gubicu ne zavređuje baš toliku monetarnu protuvrijednost, ali što sad. Baš kao i ginekolozi. No znamo, čovjek se ne zeza s reproduktivnim i hranidbenim organima, a ekipa u struci je i više nego spremna naplatiti vašu brigu. Oba smjera funkcioniraju i kao geto za elitu. Možete se htjeti ginekološki specijalizirati koliko vas je volja, no zeleno svjetlo će dobiti samo probrani kandidati.


Farmacija

S gigantskim tržištem lijekova koje će u nadolazećem vremenu postajati sve veće, jerbo je danas fora prodati medicinu ljudima koji su totalno zdravi, farmacija postaje lukrativno tržište, ne toliko za škvadricu koja šljaka po ljekarnama koliko za one koji rade po laboratorijima velikih farmaceutskih tvtki gdje se bućkurišaju nove spojevi koji će vas konačno učiniti superzdravima i u skladu s prirodom. Tu je pametno pokupiti magisterij ili doktorat. Dvije ili tri godine više studiranja može se bez beda reflektirati u dva ili tri puta većoj plaći.

 
Strojarstvo

Smjerovi energetike ili termotehnike će vas vjerojatno zaposliti prije nego vam diploma dođe u ruke. Robotika također. Faks koji je do prije nekoliko godina bio prepun ljudi koji su izvisili na FER-u ili nekom navodno \'jačem\' faksu, postao je meka za buduće odlično plaćene poslove. Ima doduše caka... treba ga završiti.

Krešimir Dujmović

Još vijesti