Mojfaks.hr u Vijesti

Nakon jesenskog upisnog roka 12 tisuća mjesta na domaćim sveučilištima ostalo prazno!

Jesenski rok mature je završen, a slobodnih mjesta na fakultetima nikad više. Kako poručuje Agencija za visoko obrazovanje, oko 12 tisuća mjesta na svim hrvatskim sveučilištima ostalo je prazno, čak ni nakon 'popravnih ispita'.

23. rujna 2019 18:30
Nakon jesenskog upisnog roka 12 tisuća mjesta na domaćim sveučilištima ostalo prazno!

Nakon jesenskog upisnog roka 12 tisuća mjesta na domaćim sveučilištima ostalo prazno! Foto: MojFaks

Na ljetnom upisnom roku fakulteti su za brucoše odredili oko 42 tisuće slobodnih mjesta, od kojih je nakon matura bilo popunjeno oko 24 tisuća.


Polagajući nade u jesensku maturu, očekivalo se kako će preostalih 17 tisuća mjesta donekle biti popunjeno, no prema posljednjim podacima, pravo na upis na fakultet nakon jesenskih rokova ostvarilo je tek 5211 maturanata. Hoće li pak i svih tih pet tisuća maturanata i upisati fakultet, još je upitno.


Kako govori Agencija, a piše Slobodna Dalmacija, ove godine je zasad ostalo čak 20 posto više slobodnih mjesta od prošle godine. Najviše mjesta ostalo je na Poslovnoj Ekonomiji na EFZG-u, čak 318, dok je pravo na upis steklo njih tek 87.


I Prometni fakultet ima isti problem, kao i Filozofski u Zagrebu – dok je Prometni omogućio 206 mjesta, popunjeno je tek 30, a dok je na Indologiji ostalo prazno 56 mjesta, popunjena su tek dva. Splitski Kineziološki fakultet, prenosi Slobodna Dalmacija, pak je imao praznih 130 mjesta za studente stručnog izvanrednog studija, ali nakon jesenskog roka upisalo ih se samo 58.


Slobodna mjesta:


3000 Sveučilište u Zagrebu
700 Sveučilište u Splitu
478 Zadar
254 Dubrovnik
 
Zagreb:


studij prometa, 176 slobodnih mjesta indologija 54 mjesta
teološko-religijske znanosti 65 mjesta Split
kineziologija 72 mjesta pravo 89 mjesta
strojarstvo 43 slobodna mjesta fizika 23 mjesta
studij mediteranske poljoprivrede 24 slobodna mjesta


P.H.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: unizg.hr

Još vijesti