Sponzorirani članak u Vijesti

Novčanik vam je prazan? Donosimo popis možda neobičnih, ali učinkovitih načina kako štedjeti tijekom studija

Tijekom studija mnogi studenti štede za različite stvari pa tako neki planiraju putovanja, drugi skupljaju novce za tečajeve, a treći nažalost ne znaju ni kako početi. No, postoji nekoliko neobičnih, ali učinkovitih načina kako štedjeti dok ste na fakultetu.

31. listopada 2018 16:44
Novčanik vam je prazan? Donosimo popis možda neobičnih, ali učinkovitih načina kako štedjeti tijekom studija

Novčanik vam je prazan? Donosimo popis možda neobičnih, ali učinkovitih načina kako štedjeti tijekom studija Foto: MojFaks

Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada i to s ciljem populiziranja štednje diljem svijeta. Kao što svatko zna, pa tako i studenti, ponekad je štedjeti vrlo teško. Zato nas je razveselio PBZ kada smo otkrili da je u novoj usluzi PBZ digitalnog bankarstva omogućio korisnicima štednju malih iznosa pod nazivom #withSAVE.

Izvor: Shutterstock

#withSAVE omogućuje štednju malih iznosa tijekom cijelog dana direktno s Ekrana prijave aplikacije PBZ mobilnog bankarstva, a da se pri tome studenti kao i drugi korisnici ne moraju ni prijavljivati. Uz ovu opciju, studentima štednja može postati navika! Kada troše manje nego što su očekivali ili kada odluče ne kupiti svoju drugu čokoladu kako bi postigli veći cilj, jednostavno otvore mobilnu aplikaciju i povuku virtualne kovanice i novčanice u svoju virtualnu kasicu. Kada su studenti spremni prenijeti svoju dnevnu štednju s tekućeg računa na štedni račun, jednostavno potvrde transakciju. Ništa lakše, zar ne?

U slučaju da ste student koji razmišlja na koji bi način još mogao skupljati novčiće i štedjeti, ovo je nekoliko naizgled neobičnih, ali učinkovitih načina:

# Prodajte skripte


Studentima kada polože ispit uglavnom više skripta iz koje su učili nije potrebna. U slučaju da imate skriptu za "izdilati" nekome iz mlađe generacije – to biste i trebali napraviti. Nitko ne kaže da vlastitu skriptu trebate prodavati za "bijesnu" lovu, ali sigurno koji novčić od nje možete zaraditi, osobito ako ste ju ispisali još dodatno bitnim bilješkama koje mogu pomoći da se gradivo bolje shvati i da se bezbolno položi ispit.

# Razmijenite odjeću s kolegama


Second hand shopovi su već odavno popularni, a ljudi ondje zalaze kako bi pronašli malo jeftiniji komad odjeće. Premda je ta odjeća korištena (ili minimalno korištena), ona nije oštećena te se može još nositi. Tijekom faksa nema potrebe da idete u second hand shop nego jednostavno odjeću možete razmijeniti s kolegama na faksu ili cimerima. Pritom nećete potrošiti ništa i uštedjet ćete dosta novca.

# Čuvajte barem 10% plaće ako radite studentski posao


Vjerojatno ćete barem nekoliko puta u životu, ako ne i stalno, raditi studentske poslove. Takve poslove je barem lako naći i uglavnom su solidno plaćeni, s tim da je radno vrijeme često po dogovoru. Od svake plaće pokušajte sačuvati 10 % i to jednostavno ili spremite u kasicu ili prebacite na drugi račun kojeg nećete dirati. Tako će vaši novci biti sigurni od vas samih!

# Što češće idite u menzu ili kuhajte sami


Iako studenti imaju za opciju menzu kao mjesto gdje mogu jesti za jeftine novce, nekima se ne isplati ići do menze. Ako već imate osnove kuhanja u malom prstu tada za vas nema panike samo morate obećati sami sebi da ćete kuhati, ne jesti bureke i pizze, nego kuhati! Tako ćete uštedjeti!

# Smanjite izlaske


U slučaju da štedite za točno specifičnu stvar i znate koliko bi vam novca otprilike trebalo, a jako volite izaći vikendom pa sutra razbijati glavu zbog potrošenih 300 kuna u jednoj večeri, trebate sami sebi zabraniti izlazak. Nema puno filozofije, vrijeme je za dekicu, "penzionersko" raspoloženje i pidžamu u 23 sata.

Štedjeti pomalo svaki dan dječja je igra. Kliknite ovdje i otkrijte kako štedjeti na zabavan način uz PBZ i #withSAVE.

Sadržaj je napravljen u produkciji portala Mojfaks, u suradnji s partnerom PBZ (Privredna Banka Zagreb) po najvišim profesionalnim standardima.

Sponzorirani članak.