Mojfaks.hr u Vijesti

Rezultati matura sve gori; Ravnateljica NCVVO-a: 'Pozivam na odgovornost ne samo obrazovnu politiku, već politiku u cjelini!'

'Činjenica je da je matura ponovno pokazala vrlo nisku razinu postignuća učenika, koju je već detektiralo PISA istraživanje. Naši su učenici na vrlo niskoj razini iz čitalačkih, matematičkih i prirodoslovnih sposobnosti. Taj glas mora se čuti, moramo pomoći našim učenicima. Za ovo smo svi odgovorni...'

11. srpnja 2019 12:49
Rezultati matura sve gori; Ravnateljica NCVVO-a: 'Pozivam na odgovornost ne samo obrazovnu politiku, već politiku u cjelini!'

Rezultati matura sve gori; Ravnateljica NCVVO-a: 'Pozivam na odgovornost ne samo obrazovnu politiku, već politiku u cjelini!' Foto: MojFaks

Desetu provedenu maturu obilježili su najgori rezultati dosad – od 34.600 maturanata koji su ove godine pisali maturu, 8.800 njih palo je Hrvatski jezik i Matematiku, što je 1.278 maturanata više od prošle godine.


Što se tiče više razine Matematike, gotovo tri petine strukovnjaka položilo je ovaj predmet, dok je kod gimnazijalaca ta brojka nešto veća – četiri petine. Iako je veći broj gimnazijalaca položilo Matematiku A, ove godine njih 650 je ovaj predmet palo, što je 370 više od prošle godine.


Kada pričamo o nižoj razini Matematike, isti postotak gimnazijalaca položilo je B razinu (79 posto), a takvih je strukovnjaka 71 posto. Gimnazijalaca koji su pali nižu razinu je vrlo malo – 126, no njih je svejedno 51 više u odnosu na prošlogodišnje mature.


Dok je na nižoj razini Matematike njih 372 položilo s ocjenom odličan, na višoj razini ih je položilo 396.


A situacija nije bolja ni na ispitu Hrvatskog jezika – "Matematika je katastrofalna, pogoršanje je i na hrvatskom, pri čemu je niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira", komentirao je izvor za Jutarnji.


Velike razlike u ocjenama


Kako su rezultati izašli jučer, 10. srpnja, maturanti još uvijek imaju mogućnost žalbe na svoje rezultate, a ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić objasnila je kako će službeni rezultati biti objavljeni 15. srpnja. Zasad je samo komentirala kako je sve više maturanata koji nisu uspjeli položiti maturu, ili imaju ocjenu dovoljan (2) ili dobar (3).


"Pozivam na odgovornost ne samo obrazovnu politiku, već politiku u cjelini", kazala je.


NCVVO je utvrdio kako takvi rezultati nisu posljedica loše napravljenih ispita, već je prema njima problem u ocjenama iz srednjih škola koje su često puno više od stvarnih ocjena na maturi, a isti trend je zamijetila ministrica Divjak.


"To ukazuje i na nužnost jasnih kriterija u ocjenjivanju i vrednovanju, što je jedan od ciljeva koji se uvode u sve škole od jeseni i koje donosi Škola za život. S druge strane, jasno je da druga faza reforme obrazovanja, u okviru cjelodnevne nastave koja se sada planira, treba adresirati broj sati matematike i hrvatskog jezika. Hrvatska je na samom dnu u EU po broju sati provedenih u školi", komentirala je.


P.H.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Freeimages
Još vijesti