Mojfaks.hr u Vijesti

Oboljeli studenti ne bi smjeli boraviti među drugim kolegama? Samoizolacija u studentskom domu ipak – NIJE MOGUĆA

U Republici Hrvatskoj trenutno je potvrđen 31 oboljeli od koronavirusa. Predsjednik vlade Andrej Plenković danas je objavio kako od ponedjeljka zbog epidemije koronavirusa nema nastave u osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima.

13. ožujka 2020 15:46
Oboljeli studenti ne bi smjeli boraviti među drugim kolegama? Samoizolacija u studentskom domu ipak – NIJE MOGUĆA

Oboljeli studenti ne bi smjeli boraviti među drugim kolegama? Samoizolacija u studentskom domu ipak – NIJE MOGUĆA Foto: MojFaks

Od 24. veljače na snazi su preventivne mjere za strane i domaće studente. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZO) dostavio je Preporuke postupanja za studente koji dolaze iz stranih zemalja, a i napomene za domaće studente koji žive u studentskim domovima. Prema preporukama postoje tri kategorije "rizičnih" studenata: oni koji dolaze iz žarišta zaraze, oni koji su bili u kontaktu s oboljelima te oni koji pokazuju simptome bolesti. 

...I to se dogodilo: Sveučilište u Zagrebu dobilo svoj Krizni stožer...


Na temelju preporuka Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu jučer je rektor prof. dr. sc. Damir Boras donio Uputu sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu o postupanju vezano uz epidemiološku situaciju vezanu za COVID-19, među kojima su predviđene i mjere samoizolacije za pojedine skupine studenata. 

"Svi studenti koji su u proteklih 14 dana boravili van RH dužni su javiti se prodekanici za nastavu i studente i ostati u samoizolaciji (14 dana od povratka). U slučaju pojave simptoma, moraju se javiti nadležnom epidemiologu prema naputku HZJZ", navodi su u jednoj stavci


...Studentski poslovi u doba korone: 'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost"...


Dosad je poznato da su ukupno tri studenta boravila u samoizolacije u hrvatskim domovima. Prema pisanju lokalnih medija, u Rijeci je studentica iz Milana bila u samoizolaciji u studentskom domu na Turniću, dok je još jedan student, također iz Italije bio u samoizolaciji u Studentskom naselju Trsat.

Uprava zagrebačkog Studentskog centra prije 20 dana saopćila je da se jedan student nalazi u samoizolaciju u domu, ali zbog njihove politike informiranja javnosti nisu željeli saopćiti o kojem domu je točno riječ. Kako neslužbeno doznajemo, epidemiolog iz epidemiološke službe "Andrije Štampara", posjetio je dotični studentski dom u kojem je boravio student kako bi provjerio jesu li zadovoljeni svi potrebni uvjeti za uspostavljanje samoizolacije. 

Student je prije dva dana završio s periodom samoizolacije, a konkretne informacije o tome kako je tehnički organizirana samoizolacija u studentskom domu, do dana objavljivanja teksta nismo dobili iz "Andrije Štampara", koji su nas svojevremeno uputili na Nacionalni krizni stožer, preko kojeg oni rješavaju medijske upite. Nacionalni krizni stožer nije nam dostavio tražene informacije. 

Ipak, iz Uprave Studentskog centra u Zagrebu rekli su nam kako je studentu koji je bio smješten u samoizolaciji pruženo sve sukladno navedenim preporukama, i u okviru mogućnosti centra. 

"U studentskom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav student boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim studentom. Studentski dom također treba organizirati da student jede u svojoj sobi, a ne u zajedničkom prostoru s drugima te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u studentskoj sobi, neophodan je boravak u organiziranoj karanteni", piše u Preporukama postupanja u sveučilištima i veleučilištima vezano uz studente koji pohađaju nastavu na studijama u Hrvatskoj ili borave u organiziranom smještaju. 

Naše sugovornike pitali smo koliko je moguće organizirati uspješnu i efikasnu "karantenu" u studentskome domu u kojemu, na relativno malenome području, stanuje veliki broj studenata koji, ovisno o veličini doma, može brojati i više tisuća studenata. 

Nakon uvedenih novih preventivnih mjera, danas je Domski Odbor Šare imao sastanak s Upravom i Kriznim stožerom SC-a u Zagrebu u vezi novonastale situacije s COVID-19. 

"Prema naputcima Sveučilišta u Zagrebu, samoizolaciju je najbolje provoditi KOD KUĆE, A NE U DOMOVIMA, zbog nemogućnosti provedbe samoizolacije unutar studentskih domova. To se posebno odnosi na studente koji su u proteklih 14 dana boravili izvan granica Republike Hrvatske", napisali su objavi na Facebooku

...SAMOIZOLACIJA U ZAGREBAČKOM DOMU: 'Student nije pokazivao nikakve simptome, od danas se vraća normalnom životu'...


A.Z.
foto: M.T., MojFaks

Još vijesti