Ivana Petrić u Vijesti

Svaki treći hrvatski student odustane od fakulteta: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih tisuće mladih napuštaju studije

Više je razloga zašto studenti iz Europske unije napuštaju studij, a sada su konačno otkriveni. Najnovije istraživanje Eurostata pokazuje da je 2016. popriličan broj hrvatskih studenata odustao od fakulteta, njih čak 37 900.

6. travnja 2018 12:28
Premorena studentica

Premorena studentica Foto: Shutterstock

Oko tri milijuna studenata u Europskoj uniji prekinulo je tijekom 2016. studij, a najčešći razlozi odustajanja bili su davanje prednosti zapošljavanju, nezadovoljstvo studijem i preteško gradivo za svladati. Rezultati su to najnovijeg istraživanja Eurostata, prema kojem je pretprošle godine 30 milijuna studenata u EU završilo neki tip visokog obrazovanja, piše Jutarnji list.

Dok je četvrtina neuspješnih studenata navela kako je napustila studij zbog posla, pet posto ih je kao razlog odustajanja navelo zdravstvene poteškoće, osam posto neimaštinu, a 11 posto obiteljske razloge. Potonji razlog navelo je 16 posto bivših studentica, a šest posto bivših studenata.

Svaki treći hrvatski student prekinuo školovanje


Bivše studentice također su češće odustajale od fakulteta zbog zdravstvenih razloga nego njihovi kolege. S druge strane, među bivšim studentima više je muškaraca nego žena koji su odustali od pohađanja fakulteta požalivši se na pretežak studij.

>>>Zbog terora jednog profesora: 'Ostao mi je jedan ispit do diplome – danas samo odlučio napustiti fakultet'<<<


>>>U pismu otkrio zašto: Napustio Strojarstvo ispit pred diplomiranje<<<


Ovo istraživanje Eurostata, statističkog ureda Europske unije, utvrdilo je da se u Hrvatskoj studija tijekom 2016. odreklo 37.900 polaznika nekog od visokih učilišta. Svaki treći student u našoj zemlji koji je prekinuo studij, prema Eurostatu, radio je tijekom studiranja posao vezan za sadržaje studija, dok se kod 5900 njih radilo o poslovima koji nemaju dodirnih točaka sa studiranjem. Daleko najviše neuspješnih studenata u Uniji, milijun i 114 tisuća, ima Francuska, a zatim slijede Italija (523 tisuće), Velika Britanija (404 tisuće) i Poljska s 200 tisuća građana koji su prekinuli studij. S druge strane, u Njemačkoj je pretprošle godine 165 tisuća studenata prekinulo studij, a u Rumunjskoj svega osam tisuća, no Eurostat je stavio naznaku 'upitne vjerojatnosti' za podatak iz Rumunjske.

Istraživanje je provođeno među radnicima do 34 godine starosti, što otvara prostor za procjene da je broj bivših studenata u EU koji su 2016. prekinuli studij i veći od tri milijuna. Dio je to većeg istraživanja Eurostata o povezanosti zaposlenosti i stupnja obrazovanja na tržištu rada u Uniji čije se objavljivanje očekuje.

izvor: Jutarnji list