L.B. u Vodič za brucoše

10 loših navika koje ti otežavaju put do diplome

Neki ljudi rasturaju na faksu. Najbolje ocjene, sto projekata, najbolji u generaciji...baš super za njih! Zbog takvih 'bisera' mi ostali osjećamo se loše.

17. veljače 2016 16:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zašto većina nas ipak nije jednako uspješna? Zašto se mučimo, zašto patimo i krvarimo da bismo napokon diplomirali? Možda je tajna u silnoj slobodi koja je pred nama jednom kad odselimo iz obiteljske kuće ili u stavu da imamo dovoljno vremena za sve.


>>>Najbolje i najgore tehnike učenja – pogodite koje NAJČEŠĆE koristimo<<<


Vrijeme je da se riješimo svih loših navika koje nam kvare prosjek i otežavaju put do diplome. Evo i koje su to!

* Prokrastinacija (odugovlačenje)

giphy

Ubojica svih obaveza vezanih uz fakultet i studiranje. Zašto sve ostavljamo za zadnji tren? Uzbuđuje li nas spoznaja da imamo nekoliko noćnih sati za napisati esej od 10 tisuća znakova ili pročitati i naučiti skriptu od 50 stranica? Ako se iz ove situacije izvučeš sa trojkom, zamisli kakve bi ti ocjene bile da učiš i pripremaš se na vrijeme?

* Društveni život

Da si bar nepopularna osoba bez prijatelja...ili da barem nemaš ovo malo novaca koji te 'svrbe' u novčaniku! Jer da nije tako, ne bi sad odlazio/la van piti s prijateljima. Cuganje radnim danom nije baš dobra ideja, ali svejedno to radimo. Jer kad ćemo, ako nećemo sad?

* Serije

netflix-is-your-life

Jednom kad se zakačiš na neku dobru seriju – baj baj pisanje seminara i učenje! To se jednostavno neće dogoditi dok ne pogledaš sezonu do kraja i svi to znamo. Naravno da ćeš stići i ako počneš 5 do 12, dobit ćeš već neku ocjenu, ali koliko nisko postavljaš ljestvicu kriterija? Kad pogledaš jednu epizodu, nemoj početi s drugom pa trećom pa četvtom... Napravi to za svoju diplomu – samo reci ne!

* Markiranje predavanja

Još kad nam dolazak na predavanja nije obavezan i neće utjecati na završnu ocjenu – pa gdje nam je kraj?!  Istina je da je svako predavanje prilika da naučiš nešto novo i pokupiš neku informaciju koju možda nećeš pročitati u literaturi. Nikad ne znaš kad će se baš to pitanje pojaviti na ispitu!

* Tvoj ljubavni život

tumblr_nilf6naEUz1spnc0yo1_500

Napokon si upoznao/la muškarca/ženus vojih snova u kafiću u tri ujutro, a sutra imaš jutarnje predavanje? Naravno da ćeš ga preskočiti. Ali pripazi – jednom kad ti dragi/a počne dolaziti u sobu ili stan i visiti tamo 24/7 teško da ćeš uspjeti odrađivati sve svoje obaveze na vrijeme. Možda da ostaneš single do diplome?

* Knjižnica

"Idem u knjižnicu učiti!" Tko se još nije susreo s ovom groznom neistinom? Nakon četiri sata zujanja u knjižnici shvatiš da se nisi maknuo/la s Fejsa i da nisi  pročitao/la ni onaj najkraći članak s popisa literature. I eto ti loših ocjena u indeksu!

* Prijatelji

drink-animated-gif-12

Mudro biraj ekipu dok si na faksu! Izađi i izbij se iz cipela s prijateljima koji su super za to, ali imaj i one s kojima možeš učiti i raditi u tišini. Diploma će ti biti zahvalna na tome!

* Spavanje

Hrkanje na jutarnjem predavanju baš i nije neka fora, osim ako ne želiš završiti na YouTube-u. Ako si svake večeri budan/na do 3 ujutro, a onda kasniš na predavanja – moraš mijenjati navike i dovesti se u red.

* Cimeri/ce

139

Život s roditeljima može biti jednako grozan kao i život s cimerima koji cijelo vrijeme dangube i povlače i tebe u taj živi pijesak lijenosti. Tko će ostati u sobi i učiti ako se u dnevnom boravku skupila ekipa i igra Bocu istine ili Drinkopoly? Nitko nikad! Ako ti je stan kao kolodvor kroz koji neprestano prolaze ljudi, pronađi drugačije cimere.

* Studij

Može biti da si pogrešno odabrao/la studij. Zašto ne? Tko zapravo zna što želi biti i raditi u životu sa 17 ili 18 godina? Ako se to dogodilo baš tebi, ne osjećaj se loše nego kreni s prebacivanjem na studij koji ti više leži. Metiljanje i mučenje pet godina, osrednje ocjene i polu-stručnost...to nikome ne treba. Radije se prebaci na drugi studij, sve ako to znači da si izgubio/la godinu-dvije, jer ćeš lakše i uspješnije završiti nešto što ti leži i što ćeš studirati s guštom.

Još vijesti