P.S. u Vodič za brucoše

Bivši studenti otkrili kako su preživljavali ispitne rokove: „Nisam učila dan i noć nego sam išla na koncerte“

Iskustva nekadašnjih studenata mogla bi vam pomoći za trenutni period ispitnih rokova.

26. Siječnja 2024 13:56
Učenje ili odlazak na koncert?

Učenje ili odlazak na koncert? Foto: Canva

Semestar se uskoro privodi kraju, gotovo na svim fakultetima. Studenti znaju dobro što to znači – početak ispitnih rokova. Naime, ispitni rokovi mnogima predstavljaju veliku količinu stresa, s razlogom. Vjerojatno niti jedan period nije toliko stresan i kaotičan kao onaj tijekom ispitnih rokova, osim kod onih studenata koji tijekom trajanja semestra u samo jednom tjednu imaju i nekoliko kolokvija odjednom.

No, nisu svi sretnici da mogu kolokvirati sve kolegije, pogotovo ako prolaznost na kolokviju iziskuje uvjet za izlazak na ispit ili usmeni. Upravo zbog toga pričali smo s bivšim studentima, onima koji su svoje visoko obrazovanje uspješno završili.

vezano Savjeti za bolje spavanje. Vodič za brucoše Ne možeš spavati zbog stresa? Ne brini, uz ovih 5 savjeta s time više nećeš imati problema

Otkrili su nam koji su bili njihovi trikovi za preživljavanje ispitnih rokova i cijelog perioda polaganja ispita za završetak semestra, a odgovori su poprilično različiti. Veronika govori kako nema neki poseban savjet za brucoše i druge studente kojim bi im olakšala ovo stresno razdoblje.

Najbitnija organizacija i učenje na vrijeme

Kako nam govori, po njezinom je mišljenju najbitnija organizacija, ali i da se s učenjem krene prije planiranog, iako, priznaje, nije se ni ona uvijek držala ovih pravila.

„Ono što je mene najviše kočilo je stres. Najgore bi mi bilo kad bi me uhvatila panika da neću stići naučiti ili da nešto neću moći zapamtiti. Vjerujem da puno ljudi ima problem s time“, govori Veronika za MojFaks.

Zato smatra da je možda najpametnije ispitnim rokovima pristupiti opušteno, bez pretjeranog stresa i perfekcionizma oko dobivene ocjene.

„Na primjer, ako znaš da nećeš stići nešto naučiti, koncentriraj se na jedan dio gradiva, a drugi dio ćeš naučiti za drugi rok. Istina, past ćeš na prvom, ali će ti se biti lakše pripremiti za drugi. Nekad je dobro razmišljati na način da ima još dovoljno rokova da se sve položi. Ako imaš pet ispita za rokova, vjerojatno ih nećeš uspjeti položiti sve“, zaključuje Veronika.

„Svatko ima svoj tempo“

Spominje da u slučaju velike količine ispita istovremeno, najbolje je od nekih jednostavno odustati i ostaviti ih za ljetne ili jesenske ispitne rokove pa se bolje pripremiti na ove koje planirate položiti tijekom zimskih ispitnih rokova i/ili obrnuto.

vezano Grupno učenje Vodič za brucoše Kako učiti s više prijatelja, a da učenje bude efikasno? 5 načina pomoću kojih ćete svi proći

Naposljetku, dodaje kako se nikako ne smijete uspoređivati s drugima – pogotovo ne s onima koji polažu sve u roku, jer kako govori, „svatko ima svoj tempo.“

Izlasci za smanjenje ispitnih stresova

Martina je također jedna od nekadašnjih studenata koja nije baš učila na vrijeme, ali je stres tijekom ispitnih rokova rješavala na jedan potpuno drugačiji način.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andy ♡ study & productivity (@an.days_)

Priznaje da je učenje odgađala do zadnjih trenutaka, pa je onda imala i više ispita istovremeno tijekom svih ispitnih rokova u akademskoj godini.

„Iako zvuči dosta stresno, i na trenutke i je bilo, imala sam sistem. Da lakše preživim taj period nisam se danima ili tjednima zatvarala u stan i učila dan i noć, nego sam izlazila na koncerte“, rekla je Martina.

Rijetki su studenti koji u periodu učenja stres rješavaju izlascima jer, naprotiv, mnogi se baš zatvaraju u svoja četiri zida kako bi što više vremena proveli učeći.

Pomaže tjedni raspored učenja

No, Martina je imala suprotan pristup koji joj je, naposljetku, i pomogao da položi sve što je naumila. Što dokazuje da je, u njezinoj situaciji, takav način bio i više nego uspješan.

„To mi je bilo nešto što me opušta i nije bila rijetkost da sam večer prije ispita u Vintage Industrialu. I baš u tim danima kad sam prije ispita išla van, u većini slučajeva sam ih i prošla“, dodaje.

No, naravno da je izdvajala periode u danu kada je učila, prije noćnih izlazaka. Za MojFaks govori da je obavezno radila tjedni raspored učenja kojeg se strogo držala tako da si je i mogla priuštiti izlaske koji su joj smanjili količinu stresa tijekom ispitnih rokova, a na kraju je sve položila i završila svoje studije.

Period kolokvija nekima ipak stresniji

Ema je jedna od onih studentica koja je imala mogućnost polaganja kolegija preko kolokvija, tako da njoj ispitni rokovi i nisu bili tako stresni kao kod drugih studenata. Napominje kako je tijekom rokova imala svega jedan ispit, a ukoliko se ponudila mogućnost predroka, to je svakako iskoristila.

„Ne mogu reći da mi je to bilo neko stresno razdoblje jer stvarno nije. Puno gore mi je bilo zadnjih dva do tri tjedna semestra, kada su još uvijek trajala predavanja i kada smo znali imati po sedam kolokvija u iznimno kratkom roku, ali prošlo je – živi smo“, zaključuje Ema.

vezano Nije nama lako... Laganini Ispitni rokovi su pred vratima! Studentica pokazala svoj najbolji način učenja

Međutim, ima studenata koji ne samo da su imali ispite, već su istovremeno i radili. Jedna od njih je Lucija koja je gotovo tijekom cijelog studiranja paralelno i aktivno radila, tako da su za nju ispitni rokovi bili posebno izazovni.

„Nekada je bilo teško uskladiti sve obaveze, ali fakultet i polaganje ispita uvijek su mi bili prioritet“, spominje Lucija.

Imala je sreću s poslodavcem koji je imao puno razmijevanja, s obzirom na situaciju, ali i druge kolege koji su međusobno „uskakali“ na poslu u periodu ispitnih rokova. Naprotiv, Lucija tvrdi da smatra kako se možeš i bolje organizirati ukoliko imaš više obaveza, a samim time će i rezultati biti uspješniji.

Teško je preporučiti samo jedan način pomoću kojeg ćete lakše preživjeti period ispitnih rokova. Ne postoji generalno pravilo ili jednadžba koja garantira prolaz na svim ispitima, pogotovo ako ih imate više u svega nekoliko dana.

Više savjeta za polaganje ispita

No, najbitnije je organizirati i planski rasporediti polaganje ispita – ukoliko ste svjesni da nećete moći pripremiti pet ispita u roku od sedam dana, najpametnije je od nekih odustati i ostaviti ih za neki drugi period ispitnih rokova.

Kako govori Veronika, svatko ima svoj tempo, tako da to ne mora biti slučaj kod svih studenata, ali najbolje znate za sebe koliko stresa, učenja i pripreme možete podnijeti u kratkom periodu. Već smo pisali o mnogobrojnim savjetima koji bi vam zasigurno mogli pomoći kod učenja i priprema za ispite, a neke od njih možete pogledati OVDJE.
 

Još vijesti