Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

5 mudrih savjeta svim ovogodišnjim brucošima

Opraštanje od roditelja i odlazak od doma uvijek je emotivno, kaotično, neuredno, ali i predivno iskustvo.

16. srpnja 2021 14:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već dvije godine zaredom, brucoši cijeloga svijeta svoje studiranje započinjali su u izmijenjenim uvjetima. Iako se svima već "puna kapa" pandemije i koronavirusa, činjenica je da je i ova jesen neizvjesna, što se organizacije predavanja tiče.


I dok još uvijek ne znamo koliko nas nastave najesen očekuje uživot, a koliko u online obliku, i ovogodišnji brucoši moraju biti spremni za sve scenarije. Bez obzira hoćete li krenuti na predavanja u predavaonice svog odabranog fakulteta, ili ćete se s kolegama i profesorima upoznavati preko ekrana bilo koje vrste, nekoliko savjeta dobro će vam doći – u oba scenarija.


Transformirajte se "iz pačića u labuda"


Prva godina fakulteta vrijeme je za transformaciju – od srednjoškolca postajete punopravnim studentom! Ovladavate novim životnim navikama, ritmovima, novim "jezikom" i terminima kojima barataju studenti i profesori. Učite biti samostalniji no ikad prije i vježbate realni život koji vas nakon diplome čeka: nema roditelja da vas bude za predavanja, kuhaju ručak, planiraju budžet kako biste progurali mjesec.


>>>Da ne bi bilo 'nismo znali': Mali pojmovnik za brucoše<<<


Uživajte u ovoj prvoj godini u kojoj ćete se iz zbunjenog brucoša pretvoriti u pravog studenta koji je već razvio svoju rutinu i upoznao sve prečice do predavaonica na svom faksu, sve tračeve i usmene predaje starijih kolega, sve lokacije za najbolju kavu iz automata i popularne kafiće među kolegama.


Prepustite se – svemu


Bez obzira kako studirate, od kuće, iz unajmljenog stana, doma ili na faksu, prepustite se svemu što vam ove nove životne okolnosti nude. Prva godina sigurno je zbunjujuća i prepuna pokušaja hvatanja končića, ali budite prisutni i "gurnite se" u sve što možete – druženja, sastanke, klubove, projekte, konzultacije, udruženja studenata…


Što veća mreža, to će vam studiranje biti lakše, a prijateljstva i poznanstva koja traju i nakon diplome šira.


Oslobodite se straha i predrasuda


Faks je zanimljivo mjesto – osim tog nekog specifičnog interesa za studij, susrest ćete se s vršnjacima koje možda nikad ne biste upoznali: iz manjih i većih sredina, iz drugih zemalja, one koji su prvi ili već drugi ili treći put upisali fakultet, one koji su vam slični ili dijametralno suprotni što se interesa, životnog stila i modnog izričaja tiče.


>>>5 situacija na faksu u kojima ćete totalno odbaciti logiku i ponašati se – tipično studentski<<<


Budite otvorenog uma – možda će vam to biti previše na početku, možda neće biti poput vaše srednjoškolske ekipe, ali dajte im šansu. Svi ste ovdje jer imate zajednički interes prema studiju koji ste odabrali i planovima za budućnost.


Napravite listu prioriteta


U ovom cijelom novom svemiru koji vam se nudi, moguće se malo pogubiti. Balansiranje studentskih obaveza, posla, društvenog života, nostalgije za domom, rastanka s prijateljima, upoznavanja novih… U svemu tome ponekad učenje padne u zadnji plan.


Zbog toga je bitno imati jasnu viziju o tome što je važno, a što sporedno. Bitno je da ne izgubite kompas kad je studij u pitanju – to je prioritet broj jedan. No, zdravlje, zadovoljstvo i općenita dobrobit studenata također bi trebala biti visoko na listi prioriteta.


>>>Fakultet je život u malom – doživjet ćeš SVE: Ove stvari treba znati svaki brucoš, a shvati ih tek kad više nije student<<<


Svatko ima svoje granice, nema ništa sramotno u tome da potražite pomoć kolega i obitelji – budite realni u procjeni toga što možete, a što je ipak previše. Fokusirajte se, na primjer, na potreban broj ECTS bodova, a ukoliko smatrate da možete navući još jedan ili dva, u redu, ali nemojte ciljati na rješavanje dvije godine u roku jedne.


Uživajte


Zadnja točka, ali je možda najbitnija. U moru obaveza i novosti, lako je zaboraviti na važnost uživanja u ovom iskustvu. Družite se, uživajte u činjenici da ste na željenom studiju i da upravo upoznajete sve čari studentskog života. Iako djeluje teško, ovo je period koji ćete pamtiti cijeli život.


Uživajte u kolačima za par kuna, popustima na koje kao studenti imate pravo, opuštenosti i slobodnome vremenu koje imate, prilici da izlazite srijedom i koji put prespavate jutarnje predavanje.


Brucoši ste samo jednu godinu, iskoristite ju koliko god je moguće!

Još vijesti