Sponzorirani članak u Vodič za brucoše

Pet stvari bez kojih ne možete započeti novu akademsku godinu

Ljeto i odmor napustili su nas, ispitni rokovi bliže se kraju, a to znači povratak u studentske klupe i početak nove školske godine.

26. rujna 2019 15:46
Pet stvari bez kojih ne možete započeti novu akademsku godinu

Pet stvari bez kojih ne možete započeti novu akademsku godinu Foto: MojFaks

Bez obzira da li si brucoš ili iskusan student, prva predavanja nikada nisu laka. Nakon sunca i kupanja, treba se priviknuti na ponovni odlazak na fakultet i slušanje predavanja. Tu je i upoznavanje novih kolega, što je super stvar, ali tek kada prođe ta početna faza upoznavanja koja zna biti malo neugodna. Tu su i studentske obaveze koje nam profesori prvi tjedan iznesu, počinje strah kako sve stići, i kako ubaciti kavu između predavanja i seminara. Naravno, sve to prati misao o tome koliko trebamo učiti, čitati, pisati i tužna pomisao što će biti s našim izlascima i društvenim životom mimo faksa?

Ne brinite, život ne staje s prvim predavanjima, a kako biste bili što spremniji, priupitali smo neke studente bez čega oni ne mogu započeti novu akademsku godinu.


Za početak kava…


Studentica Paula, govori nam kako bez kave nikako ne može, a to savjetuje i svim studentima. Imate u pekarnicama kavu za ponijeti, možete ju napraviti i ponijeti od doma – sve opcije su dobre, a Pauli je kava njena "moralna podrška kroz dan". I vjerujemo joj, jer nekada raspored je toliko stisnut da se ne stigne popiti ona kratka u obližnjem bircu između predavanja, a sva predavanja nisu toliko zabavna da možemo garantirati budnost na njima.

Ali ništa bez mobitela!


Svi studenti s kojima smo razgovarali, poslije kave, kao drugi najvažniji rekvizit koji morate imati na predavanju ističu – mobitel. Iako je teško i zamisliti da neko danas napusti stan bez mobitela, u žurbi se svašta zna dogoditi. Pored kave, mobitel također mnoge studente drži budnima i služi da skrate vrijeme na predavanjima koja ih iz nekih razloga ne interesiraju. Bilo da su profe neinovativne i samo čitaju s vlastite prezentacije, ili su prinuđeni slušati o materiji koja ih nikako ne interesira, Matea nam govori da bez mobitela nikako ne ide na predavanja.

"Bez mobitela ne idem na predavanja. U prvom tjednu treba mi da odmah mogu unijeti u kalendar kada su kolegiji i kolokviji, kao i ostale obaveze, a kasnije naravno mi olakšava predavanja. Često slikam prezentacije, jer mi se ne da pretjerano zapisivati, a dosta vremena provodim surfajući netom i dopisujući se s prijateljima", kaže Matea, te dodaje da nosi i punjač sa sobom za slučaj ostajanja bez baterije. 

Kako ne bi ostala bez interneta, Matea koristi promociju koju A1 nudi za početak školske i akademske godine. Novi A1 komplet nudi opciju aktiviranja Za Cool, Za Chill ili Za Zen tarifu s kojima dolaze duple gige do kraja godine i besplatan chat do ljeta. Matea je osigurana do narednih ispita. Mobiteli koji su u ponudi u A1 kompletu su A1 Alpha i Huawei P Smart. Više…Kada imate kavu i mobitel, studentica Martina kaže nam da vam onda još treba frendica ili frend. Ako ste brucoši, polako. Pronaći ćete i vi svog fakultetskog buddya s kojim ćete onda moći komentirati predavanja, profesore i ponekad se zna omaknuti i neki mali trač. Ljudi smo, a predavanja znaju ispunjavati dobar dio dana. Stoga, opcija pozovi prijatelja na predavanje je uvijek dobra ideja.

Živimo u digitalnom svijetu, ali olovku i bilježnicu moraš imati

Kada imate prijatelja na predavanju, poželjna je i bilježnica i olovka. Prvo, djelovat ćete ozbiljnije jer će ispasti da pratite i uvodne prezentacije profesora, što može ostaviti neki pozitivan dojam, pogotovo ako je manja grupica na predavanju. A studentica Tina kaže nam, uvijek dobro dođe imati i list papira za dobro staro prosljeđivanje poruka do nekog studenta na kraju reda ili igranje \'vješala\' s frendom pored. Tako da, spakirajte mali rokovnik i ne vadite ga iz torbe, u protivnom ćete sigurno kad-tad pitati \'imate li list papira ili kemijsku?\'

I za kraj – naočale!


Studentica Lara, kao najvažniji rekvizit koji morate imati već od prvog dana ističe naočale. Ako imate problem s vidom, dioptrijske i sjedenje u prvim klupama su ono što je za vas. A ostalim sretnicima savjetuje nošenje sunčanih naočala, zadnje redove amfiteatra i laganu dremku kada god to predavanje dozvoljava.  

Nadamo se da smo ovim savjetima, malo razbili tremu i nervozu oko početka predavanja, a zasigurno sve će na kraju biti dobro. Studentski dani su ipak svima najljepši dio života, čak i ako ih prespavate ili pretipkate na mobitelima.

Više o A1 kampanji za prepaid korisnike povodom nove školske i svim pogodnostima provjeri OVDJE.Sadržaj je napravljen u produkciji portala Mojfaks, u suradnji s partnerom A1 Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

Sponzorirani članak

Još vijesti