Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Skoro 2000 zagrebačkih studenata odabralo TOP 5 najboljih studentskih menzi

Prema mišljenju zagrebačkih studenata, odabrane su najpopularnije menze u koje studenti rado i često zalaze. Provjerite koje su i jesu li i one među vašim favoritima?

21. listopada 2019 12:04
Skoro 2000 zagrebačkih studenata odabralo TOP 5 najboljih studentskih menzi

Skoro 2000 zagrebačkih studenata odabralo TOP 5 najboljih studentskih menzi Foto: MojFaks

Menza. Prvotna asocijacija na menzu svakako je hrana. No, menza studentima često predstavlja i mjesto okupljanja prije ili nakon predavanja, mjesto opuštanja, razlog za izlazak iz stana/studentske sobe... Odlasci u menzu su praktični i jednostavni  –  ne gubiš vrijeme na kuhanje, uštediš džeparac, a pri tome se i pošteno najedeš.
Zagrebački studenti na izbor imaju svega 18 menzi, od čega su četiri privatne, tri su u sklopu studentskih domova, devet u sklopu fakulteta, jedna blagovaonica te restoran "Savska" u sklopu Studentskog centra Zagreb. 


Foto: arhiva/MojFaks

O svakoj menzi načuli smo štošta, jedna je ovakva, a druga onakva. Međutim, svaki student ima svog favorita, omiljenu menzu u kojoj se osjeća ugodno, u kojoj ne čeka dugo na red, u kojoj je hrana fina, a iz nje izađe uvijek sit. Otkrili ste nam koje su vaše omiljene menze. Provjerite jesu li one ujedno i vaši favoriti, a ako još uvijek niste probali hranu u jednoj od njih, pravo je vrijeme da se uvjerite da su ove menze uistinu u TOP 5 zagrebačkih menzi prema mišljenu studenata. 

TOP 5 ZAGREBAČKIH MENZI

1. Restoran "Odeon" na Fakultetu arhitekture, građevine i geodezije

Apsolutni favorit među studentima svakako je privatna menza "Odeon" u sklopu Fakulteta arhitekture, građevine i geodezije. Svi su se studenti složili da je atmosfera ugodna, jela ukusna i kvalitetna te da u ponudi imaju više izbora od ostalih menzi. Isto nam potvrđuje i studentica završne godine na Edukacijsko-rehabilitacijskome fakultetu Ana: "Hrana je prefina, drugačija je od tipične sc hrane. Iako ne studiram tamo, često posjećujem menzu na građevini jer mi je relativno blizu stana." Studentica Filozofskoga fakulteta dijeli mišljenje. "Fina hrana, ne čeka se dugo u redu, imaju stvari poput tortilla i čokoladica što je odlično", kaže. Uz sve pohvale, našlo se i nekoliko primjedbi koje je s nama podijelila studentica Filozofskog fakulteta. "Građevina je super, ali je relativno mala pa se brzo stvori gužva, a i uvijek moram čekati u redu što ne volim", priznaje. S time se slaže i studentica FBF-a Katarina: "Menza nije dobro organizirana, malo je nezgodno zbog reda i gužve, no unatoč tome obožavam njihovu hranu, posebice pohani sir". 


foto: odeon.hr

2. Restoran "Cassandra" na FER-u

Uvjerljivo drugo mjesto pripalo je još jednoj privatnoj menzi. Menza u sklopu Fakulteta elektrotehnike i računarstva sastoji se od studentskog restorana, studentskog brzog restorana i kafića. Studentima se sviđa lokacija menze, ugodna atmosfera te ukusna hrana, a i veliku prednost daju restoranu brze hrane u kojem mogu u pauzi od predavanja kupiti fini sendvič ili kroasan. "Menza na FER-u ima najbolji ambijent jer izgleda poput pravog restorana, a ne kao neka klasična menza. Upravo iz tog razloga ugođaj je baš domaćinski i ugodan", otkrila nam je studentica Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu.

Stalni posjetitelji menze na FER-u su i susjedni studenti FSB-a i Filozofskog. Stoga nam studentica Filozofskoga fakulteta priznaje da često jede u menzi na FER-u jer joj je blizu faksa. "Navikla sam kroz godine na njihovu menzu pa sam tako i nakon otvorenja naše nastavila ići u ferovsku. Hrana je dosta dobra, ima mnogo izbora. Jedina primjedba je prevelika gužva i dugo čekanje u redu u onim kritičnim terminima za ručak, ali sve u svemu ocjena je 5", zaključuje ova studentica. 


foto: Olga Merezhuk

3. SD Stjepan Radić

Jedna od poznatijih menzi koje se nalaze unutar studentskih domova svakako je Stjepan Radić, poznatija kao Sava. Sastoji se od dva restorana, brzog restorana i slastičarnice. "Ja sam najčešće na Savi u menzi. Najbliže je pa mi je zato i najdraža. Ako je u jednoj red, odem u drugu. U brzu isto vrlo često idem. Hrana ne zaostaje ni za kojom drugom menzom tako da je po tom kriteriju vrlo dobra", otkrila nam je studentica Marina koja je ujedno i stanarka Save. Još jedna stanarka Save priznaje zašto joj je Sava omiljena zagrebačka menza: "Naravno da mi je favorit kad tu i živim. Mogu i u pidžami otići do menze. Nema gužve, nema dugih čekanja, a i uvijek se pošteno najedem i za ručak i za večeru. Kad se okupi nas par frendica, često nakon ručka odemo i do Slaste na najfinije kolače ili sladoled." Studentica Marta dodaje: "Sava mi je odlična zbog toga jer možeš izabrati u koji dio menze ćeš ići, tako ponekad izbjegneš podulji red ili odabereš onu s boljim dnevnim menijem, to je doista praktično", kaže. 


foto: arhiva/MojFaks

4. Borongaj

Borongajska menza jedna je od boljih zagrebačkih menzi unazad par godina, tvrde studenti. Osim lijepog uređenja, studente privlači i brzina jer gužve gotovo nikad nema, a u njoj se hrane i uživaju brojni studenti Hrvatskih studija, ERF-a i obližnjih fakulteta poput Veterine. "Hrana je jako fina, a izbor jela uvijek je dobar. Tete su uvijek dobro raspoložene, pričljive i simpatične što uvelike pridonosi cijeloj atmosferi menze", pohvalila je menzu studentica Hrvatskih studija Tena. Borongajsku menzu hvale i studenti udaljenijih fakulteta. "Bila sam svega 3 puta u menzi na Borongaju i svaki sam se put oduševila. Od izbora hrane, priloga, salate do prekrasnog uređenja i gotovo nepostojećih gužvi", priznaje studentica Filozofskoga fakulteta Sanja. No, kako navodi "jedini nedostatak je udaljenost. Vrlo često odustanem od borongajske menze jer mi treba više od pola sata vožnje što mi je nekako previše dok sam baš gladna i jedva čekam pojesti obrok u pauzi od predavanja", kaže. 


foto: srce.unizg.hr 

5. SD Cvjetno naselje

Još jedna menza koja je u sklopu studentskoga doma, a omiljena je među studentima. Menza ima dvije linije te popularnu slastičarnicu u kojoj je uvijek velik izbor slastica. Hvaljena je od strane studenata posebice po pitanju gužve jer - gužve gotovo nikad nema! Studenti ističu kao vrlo važan kriterij upravo taj, a studenica Ana nam je ispričala zašto. "Cvjetno je moj broj 1! Najbitnije mi je da nema gužve i da čim prije dođem na red, a menza Cvjetno je u tome definitivno vodeća. Moram pohvaliti i hranu koja je uvijek raznovrsna i ako mi se ne sviđa meni u prvoj liniji, uvijek imam alternativu i zaletim se do druge linije. Uz to, lokacija menze je pristupačna što mi također igra važnu ulogu." S tim se slaže i student FSB-a, ujedno i stanar SD Cvjetno. "Uglavnom jedem na Cvjetnom. Hrana je super, ali ono što mi je najbitnije je da nema gužvi. U menzi na FSB-u je često zagušljivo, na Savi, FER-u i Filozofskom su preveliki redovi, a sve ostale menze su mi dosta udaljene. Zbog svega navedenoga menza na Cvjetnom mi je najjednostavniji izbor", ispričao nam je student FSB-a. 


foto: arhiva/MojFaks

Pitali smo vas i vi ste odgovorili, donosimo rezultate glasovanja u anketi objavljenoj na Facebook grupi "Studentski dom Stjepan Radić - Sava". Ukupno je glasalo 1997 studenata, a broj glasova koji su osvojile najbolje menze su sljedeći: 

1. Građevina - ukupno 943 vaših glasova
2. FER - 456 glasova
3. SD Stjepan Radić - 274 glasova
4. Borongaj - 222 glasa
5. SD Cvjetno naselje - 102 glasa

Nakon TOP 5, prema vašim glasovima, slijede menze: FSB, Savska, SD Lašćina, Ekonomija... 

Jesu li ove menze ujedno i vaše najdraže menze u koje često zalazite?

V.S.
Foto: arhiva/MojFaks