V.F. u Vijesti

Daleko ispred susjednih zemalja: Hrvatski učenici u prvih deset mjesta u svijetu prema čitalačkoj pismenosti

Djevojčice ostvarile znatno bolji rezultat.

18. svibnja 2023 11:57
Najbolji hrvatski rezultat u svim dosadašnjim vrednovanjima.

Najbolji hrvatski rezultat u svim dosadašnjim vrednovanjima. Foto: NWimagesbySabrinaEickhoff via Pixabay

U Međunarodnom istraživanju čitalačke pismenosti (PIRLS) 2021 u kojemu je sudjelovalo 57 zemalja, hrvatski učenici su zauzeli sedmo mjesto. Pri tome su djevojčice ostvarile znatno bolji rezultat.

Od svih država sudionica, Singapur je zasjeo na prvo mjesto ostvarivši najveći uspjeh u čitanju u 4. razredu. Ispred Hrvatske su se našle Irska, Hong Kong, Rusija, Sjeverna Irska i Engleska, kako je rečeno na predstavljanju rezultata u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, prenosi Glas Slavonije.

„Ovo pokazuje da na razini učenika četvrtog razreda, bilo da se radi o čitalačkoj, pa čak i matematičkoj pismenosti, naši učenici postižu zadovoljavajuće rezultate“, rekao je ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović. Spomenuo je kako ni u jednom dosadašnjem međunarodnom vrednovanju Hrvatska nije imala tako dobar rezultat.

U EU smo na drugom mjestu

Što se tiče zemalja članica EU, njih 24 od ukupno 27, od Hrvatske je bolji uspjeh ostvarila jedino Irska. Od naših susjednih zemalja, Slovenija je na 30. mjestu, Srbija na 33., a Albanija na 34. mjestu.

Prema PIRLS-ovim međunarodnim referentnim razinama 98 % učenika u Hrvatskoj postiglo je osnovnu razinu, a srednju razinu postiglo ih je 88 %. Na višoj razini nalazi se 56 % učenika, a na naprednoj razini njih 15 %.

Osim toga, djevojčice su postigle statistički znatno viši rezultat, a razlika prema spolu neznatno se smanjila u proteklih deset godina. Godine 2011. zabilježena je razlika od 14 bodova, a 2021. godine razlika od 11 bodova u korist djevojčica.

Rezultati pokazuju da su djevojčice u prosjeku postigle bolji rezultat u većini zemalja sudionica istraživanja PIRLS 2021.

Izvor: Glas Slavonije

Još vijesti