V.F. u Vijesti

Grupa studenata dizajnirala solarni automobil i poslala ga na uspješnu testnu vožnju: Vozilo prešlo 1000 kilometara koristeći samo sunčevu energiju

Vozilo se odlično snašlo na nezahvalnom terenu.

21. prosinca 2023 14:13
Stella Terra je uspješno vozila kroz pustinju

Stella Terra je uspješno vozila kroz pustinju Foto: Canva

Nizozemski studenti su s ponosom poslali svoje solarno vozilo na uspješnu testnu vožnju. Radi se o automobilu kojeg pokreće sunčeva energija, a izgradila ga je grupa mladih inženjera.

Naime, futurističko vozilo na solarni pogon nazvano Stella Terra nedavno je završilo značajno putovanje Marokom od 1000 kilometara koristeći samo sunčevu energiju. Uspješna probna vožnja pokazala je potencijal da održivi solarni transport postane stvarnost.

Stella Terra dizajnirao je tim studenata s Eindhoven University of Technology u Nizozemskoj. Predvođeni voditeljem projekta Wisseom Bosom, mladi inženjeri krenuli su u izradu inovativnog solarnog automobila koji bi mogao raditi izvan mreže i izdržati zahtjevna okruženja. Njihov je cilj bio potaknuti prijelaz na obnovljivu energiju u automobilskoj industriji, piše Happy Eco News.

Vozilo je bez problema vozilo kroz pustinju

Glatki, aerodinamični solarni automobil u potpunosti radi na solarnu energiju zahvaljujući visokoučinkovitim pločama koje okružuju njegov krov. To omogućuje vozilu s dva sjedala da postigne brzinu do 140 kilometara na sat i vozi do 700 kilometara po jednom sunčanom danu, a sve to bez potrebe za priključivanjem na struju. Sa zakrivljenom, laganom šasijom i značajkama za uštedu energije, Stella Terra ima za cilj pomaknuti granice onoga što je moguće s automobilima na solarni pogon.

Kako bi testirali svoj dizajn, tim je ranije ove godine odveo Stella Terru na epsko putovanje koje je pokrivalo 1000 kilometara raznolikog terena diljem Maroka. Od gradova Tangier i Fes do pustinje Sahare, solarni automobil prelazio je asfaltirane ceste, zemljane staze, pješčane dine i još mnogo toga. Unatoč nekim početnim problemima s upravljanjem, solarni automobil briljirao je tijekom izazovnih off-road dijelova putovanja.

Prema timu, testna vožnja je pokazala da je Stella Terra koristila 30% manje energije od očekivanog. Solarni paneli mogli su osigurati dovoljno energije za cijelo putovanje bez ikakve potrebe za stanicama za punjenje na putu.

Velika prekretnica za održivu mobilnost

Uspješno putovanje Stelle Terre pokretano isključivo suncem pokazuje da solarna vozila mogu pružiti pouzdan prijevoz čak i u udaljenim regijama u kojima nedostaje električna infrastruktura. Ovo je velika prekretnica za održivu mobilnost. Većina električnih vozila danas se suočava s ograničenjima dometa zbog nedostatka stanica za punjenje, osobito u izoliranijim područjima.

Vozači doživljavaju „strepnju dometa“ brinući se da će im se baterija isprazniti prije nego što dođu do punjača. Ali solarni paneli Stelle Terra generiraju dovoljno električne energije u vozilu kako bi automobil radio cijeli dan u sunčanim uvjetima bez vanjskog punjenja. Ova sloboda od oslanjanja na stanice za punjenje ključna je prednost solarne energije.

Radi i kad je sunčeva svjetlost slaba

Dok sunce napaja Stella Terru niz otvorenu cestu, automobil se oslanja na ugrađenu bateriju za pohranu solarne energije za oblačne uvjete ili kratke relacije. Sustav za pohranu koristi punjive litij-ionske baterije, slično drugim električnim vozilima. Ova ugrađena rezerva osigurava da solarni automobil može nastaviti raditi čak i kada je sunčeva svjetlost slaba ili povremena.

Studenti se nadaju da će njihov pionirski solarni automobil zapeti za oko velikim proizvođačima automobila i pokazati radikalne inovacije potrebne za održivi prijevoz. Iako postoje značajne prepreke, projekt Stella Terra ističe golemi potencijal za vozila koja pokreće sunce.

Još vijesti