V.F. u Vijesti

Koje društvene skupine najbolje tumače emojie? Istraživanje pokazalo zanimljive rezultate

Ne tumače svi iste emojie na isti način.

19. veljače 2024 16:31
Pažljivo s korištenjem emojia

Pažljivo s korištenjem emojia Foto: Canva

Sigurno ti se dogodilo da si barem jednom na neku poruku odgovorio emojijem pa je osoba s kojom si se dopisivao mislila da si ljut na nju. Ovakvi nesporazumi se često događaju, a novo istraživanje je pokazalo da ljudi iste emojije tumače na različite načine. Zato dvaput razmisli prije nego što na poruku odgovoriš samo emojijem.

Prethodne studije pokazuju da se muškarci i žene razlikuju u tome kako procjenjuju izraze lica. Ruth Filik sa Sveučilišta u Nottinghamu u Ujedinjenom Kraljevstvu i njezini kolege pitali su se utječe li spol osobe, kao i drugi čimbenici, na njihovo tumačenje emojija.

Kako bi saznali više, uključili su 253 Kineza i 270 Britanaca u dobi između 18 i 84 godine, s otprilike jednakim brojem muškaraca i žena, da sudjeluju u internetskoj anketi, piše New Scientist.

Žene bolje u tumačenju od muškaraca?

Istraživači su odabrali 24 emojija koji predstavljaju jednu od šest emocija: sretan, zgrožen, uplašen, tužan, iznenađen ili ljut, na temelju predloženih koji se pojavljuju kada se utipkaju ove riječi. Postojala su četiri emojija po emociji, koji su predstavljali različite dizajne koje koriste Apple, Windows, Android i WeChat.

Svaki je sudionik zatim dodijelio emojije emociji za koju su mislili da najbolje odgovara.

Žene su češće povezivale emojije s istim emocijama koje su odabrali istraživači, u usporedbi s muškarcima. Možda su žene bolje u prepoznavanju izraza lica vjerojatno zato što više ostvaruju kontakt očima, kako smatra tim. Mlađi sudionici također su bolje spajali emojije s emocijama od svojih starijih kolega, možda zato što ih češće koriste.

U međuvremenu, britanski sudionici bolje su uskladili emojije od kineskih sudionika, što bi moglo biti zbog toga što je potonja grupa koristila emojije na drugačiji način.

Kulturalni jaz

„Na primjer, sugerirano je da Kinezi rijetko koriste sretni emoji za izražavanje sreće. Umjesto toga, koriste ga za negativna značenja kao što je sarkazam“, kažu istraživači.

„Kada nekome šaljete poruku s emotikonom, ne možete samo pretpostaviti da oni to vide na isti način kao i vi“, kaže Filik.

Isabelle Boutet sa Sveučilišta u Ottawi u Kanadi kaže da je spajanje 24 emojija sa samo šest emocija prilično teško. Unatoč tome, „postoje problemi s dodjeljivanjem specifičnih emocionalnih oznaka emojijima kada ne znamo kako ih tumače različite internetske zajednice“, kaže ona.

„Na primjer, nikada ne biste patlidžan upotrijebili kao insinuaciju da to značenje nije razvijeno u određenim zajednicama“, zaključila je Boutet.

Još vijesti