S.D. u Vijesti

Facebook i Instagram dodaju nove zaštitne mjere za tinejdžere: Upozorenja nakon predugog „skrolanja“ i roditeljski nadzor nad Messengerom

Hoće li ovo potaknuti mlade da manje „skrolaju“?

28. lipnja 2023 14:25
Meta najavila nova ažuriranja za Facebook i Instagram

Meta najavila nova ažuriranja za Facebook i Instagram Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock

S obzirom na pojačani pritisak zakonodavaca nad raznim društvenim mrežama, kojemu svjedočimo posljednjih nekoliko godina, nije čudno da određene platforme pokušavaju uvesti nove alate koji će zaštititi njihove korisnike, pogotovo maloljetnike.

Kompanija Meta, pod čijom su kontrolom platforme Instagram i Facebook, najavila je dodatak nekoliko značajki koje bi mladima trebale omogućiti sigurnije korištenje.

Aplikacija za slanje poruka, Messenger, po prvi put će dobiti opciju roditeljskog nadzora poruka koja je slična postojećim dodacima na Instagramu. Dakle, skrbnici maloljetnika sada će imati uvid u vrijeme provedeno na aplikaciji te će moći pregledavati njihov popis kontakata.

Uz dodatke na Messengeru, Facebook i Instagram će aktivno poticati tinejdžere da se maknu s aplikacije ako su predugo na njoj.

Facebook će tako slati upozorenje nakon 20 minuta korištenja, a Instagram će obavijest prikazati u slučaju predugog gledanja Reels videozapisa tijekom noćnih sati.

Osim toga, Instagram testira značajku koja ograničava interakciju korisnika s profilima koje ne prate. Fotografije, poruke, videozapise i glasovne poruke slati ćete samo ako vam osoba kojoj ih šaljete to odobri.

Ova značajka osmišljena je s ciljem smanjenja slanja neprikladnog sadržaja privatnim porukama.

„Ažuriranja su osmišljena kako bi pomogla tinejdžerima da osjećaju kontrolu nad svojim iskustvom na mreži i pomognu roditeljima da se osjete spremnima pružiti podršku svojim tinejdžerima. Nastavit ćemo surađivati s roditeljima i stručnjacima kako bismo razvili dodatne značajke koje podržavaju tinejdžere i njihove obitelji“, piše na služenoj stranici tvrtke Meta.

 O ovoj Studigo epizodi upoznajte Leu koja je studirala u Poljskoj!

Još vijesti