V.F. u Vijesti

Čak 33 američke savezne države tuže Instagram zbog negativnog utjecaja na mentalno zdravlje mladih: „Njeguju ovisnost kako bi povećali korporativni profit“

Kako algoritmi izazivaju ovisnost?

27. listopada 2023 16:15
Instagram izaziva depresiju i tjeskobu kod djece i mladih

Instagram izaziva depresiju i tjeskobu kod djece i mladih Foto: Canva

Deseci američkih saveznih država tuže Meta Platforms (META.O) i njezinu jedinicu Instagrama, optužujući ih da potiču krizu mentalnog zdravlja mladih time što njihove platforme društvenih medija stvaraju ovisnost.

U tužbi podnesenoj u utorak, državni odvjetnici 33 savezne države, rekli su da je Meta, koja također upravlja Facebookom, opetovano obmanjivala javnost o opasnostima svojih platformi i svjesno navodila malu djecu i tinejdžere na ovisničke i kompulzivne društvene medije.

„Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i na kraju uhvatila u zamku mlade i tinejdžere“, navodi se u tužbi podnesenoj saveznom sudu u Oaklandu u Kaliforniji. „Njihov motiv je profit.“

Djeca su dugo bila privlačna demografija za tvrtke, koje se nadaju da će ih privući kao potrošače u dobi kada bi mogli biti dojmljiviji i učvrstiti lojalnost marki. Za Metu, mlađi potrošači mogu pomoći osigurati više oglašivača koji se nadaju da će djeca nastaviti kupovati njihove proizvode dok odrastaju, prenosi Reuters.

Iz Mete kažu da su razočarani tužbom

Ali države su priopćile da je istraživanje povezivalo dječje korištenje Metinih platformi društvenih medija s „depresijom, tjeskobom, nesanicom, ometanjem obrazovanja i svakodnevnog života te mnogim drugim negativnim ishodima“.

Meta je rekla da je „razočarana“ tužbom.

„Umjesto produktivne suradnje s tvrtkama diljem industrije na stvaranju jasnih standarda primjerenih dobi za mnoge aplikacije koje koriste tinejdžeri, državni odvjetnici odabrali su ovaj put“, rekli su iz tvrtke.

Slučajevi su posljednji u nizu pravnih postupaka protiv tvrtki društvenih medija u ime djece i tinejdžera. Meta, ByteDanceov TikTok i Googleov (GOOGL.O) YouTube već se suočavaju sa stotinama tužbi podnesenih u ime djece i školskih okruga zbog ovisnosti društvenih medija.

Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete, u prošlosti je branio način na koji njegova tvrtka postupa sa sadržajem koji neki kritičari smatraju štetnim.

„U središtu ovih optužbi je ideja da dajemo prednost profitu ispred sigurnosti i dobrobiti. To jednostavno nije istina“, objavio je u listopadu 2021. na svojoj Facebook stranici.

Tvrtka je znala da Instagram stvara ovisnost

U slučajevima u utorak, Meta bi se mogla suočiti s građanskim kaznama od 1.000 do 50.000 dolara za svako kršenje raznih državnih zakona, iznos koji bi se mogao brzo zbrojiti s obzirom na milijune male djece i tinejdžera koji koriste Instagram.

Velik dio fokusa na Metu proizašao je iz objave dokumenata zviždača 2021. koji su pokazali da je tvrtka znala da je Instagram, koji je započeo kao aplikacija za dijeljenje fotografija, stvarao ovisnost i pogoršavao probleme sa slikom tijela kod nekih tinejdžerica.

U tužbi 33 savezne države navodi se da je Meta nastojala osigurati da mladi ljudi provode što je moguće više vremena na društvenim medijima unatoč tome što su znali da su podložni potrebi za odobravanjem u obliku „lajkova“ drugih korisnika o njihovom sadržaju.

„Meta je štetila našoj djeci i tinejdžerima, njegujući ovisnost kako bi povećala korporativni profit“, rekao je glavni državni odvjetnik Kalifornije Rob Bonta, u čijoj saveznoj državi se nalazi sjedište Mete.

Savezne države su također optužile Metu za kršenje zakona koji zabranjuje prikupljanje podataka o djeci mlađoj od 13 godina i lažno poricanje da su njeni društveni mediji štetni.

Mladi ovisni o osjećaju zadovoljstva zbog lajkova

„Meta nije otkrila da su njezini algoritmi osmišljeni kako bi iskoristili dopaminske reakcije mladih korisnika i stvorili ciklus angažmana koji izaziva ovisnost“, stoji u pritužbi.

Dopamin je vrsta neurotransmitera koji igra ulogu u osjećajima zadovoljstva.

Države su također tvrdile da Meta nastoji proširiti svoje štetne prakse u virtualnu stvarnost, uključujući svoju platformu Horizon Worlds i aplikacije WhatsApp i Messenger.

Tužbom vlasti nastoje pokrpati rupe koje je ostavio nemogućnost Kongresa SAD-a da donese novu zaštitu djece na internetu unatoč godinama rasprava. Glavni državni odvjetnik Colorada Philip Weiser rekao je da otkrića zviždača pokazuju da je Meta znala kako Facebook i Instagram štete djeci.

„Vrlo je jasno da su odluke koje donose platforme društvenih medija, poput Mete, dio onoga što uzrokuje štete mentalnom zdravlju, štete fizičkom zdravlju i prijetnje koje ne možemo ignorirati“, rekao je.

Stanje na društvenim mrežama je odavno počelo izmicati kontroli. Na svim društvenim mrežama, a posebno na Instagramu, svakoga dana gledamo ljude za koje mislimo da izgledaju savršeno i žive savršeni život. Iako zapravo znamo da društvene mreže na prikazuju pravi život njihovih korisnika, svejedno nas to ispunjava osjećajem da mi nismo dovoljno dobri.

Kako algoritmi stvaraju ovisnost?

Algoritmi na društvenim mrežama stvaraju ovisnost. Primjerice, ako dobijemo puno lajkova na neku objavu, protumačit ćemo to kao odobravanje, a ako ih ne dobijemo dovoljno, protumačit ćemo to kao kritiku i neodobravanje. Štoviše, ovo u našem mozgu aktivira kemijske reakcije koje nam daju osjećaj sreće ili razočarenja, piše portal Medijska pismenost.

Zapravo, kako kaže psihijatrica sa Sveučilišta Stanford, Sara Johansen, ono što nas čini ovisnima o društvenim mrežama su zapravo ponavljajući periodi u kojima na internetu ne dobijemo onoliko interakcije i odobravanja koliko bismo željeli. Oni koji stvaraju algoritme to vrlo dobro znaju, no u ovom je trenutku gotovo nemoguće utvrditi kako društvene mreže zaista funkcioniraju jer su njihovi algoritmi tajna.

Guillaume Chaslot, osnivač organizacije Algo Transparency sa sjedištem u Parizu, koja se bori protiv netransparentnosti algoritama i koja je proučavala otkrivene dokumente o TikToku, kaže da algoritam pokušava učiniti ljude ovisnicima radije nego da im pruži sadržaj koji zaista žele.

„Suludo je što dozvoljavamo algoritmu aplikacije da usmjeravaju živote naše djece, jer TikTok na taj način prikuplja informacije i u nekoliko sati znade koji je glazbeni ukus djeteta, što ga privlači, je li depresivno, sklono opijatima, te mnoge druge podatke“, rekao je Chaslot.

Izvor: Reuters, Medijska pismenost

Još vijesti