V.F. u Vijesti

Skupa objava: Žena na društvenim mrežama objavila sliku hrane iz restorana pa dobila račun od 60 tisuća dolara

Nije imala sreće...

7. prosinca 2023 14:52
Ženu je objava skupo koštala

Ženu je objava skupo koštala Foto: Canva

Znaš onu situaciju kad s ekipom jednom u sto godina odeš u restoran. Kako ste studenti, ne idete često, ali zato kad jednom odete, svi to moraju saznati. Zato ćeš, kad vam konačno stigne hrana, odmah uslikati sliku i objaviti je na Instagramu. Naravno, u ekipi će biti barem jedna osoba koja će odmah posegnuti za hranom, a ti ćeš joj reći: „Nemoj, čekaj da slikam!“

Objavljivanje hrane na Instagramu je nešto što se podrazumijeva i svrstava pod normalno. Ipak, ova je žena upravo zbog objavljivanja slike hrane doživjela šok kada joj je račun za ručak iznosio više od 60.000 dolara.

Wang i njezina prijateljica izašle su na ručak 23. studenoga i slučajno uslikale QR kod svog stola zajedno s hranom i objavile sliku na internetu. QR kod se obično nalazi na stolu i koristi se za naručivanje hrane i plaćanje obroka. Iako često zna biti zgodno, ovom se prilikom pokazalo upravo suprotno.

Skoro 10 tisuća porcija paste od škampa?

Zalogajnica je shvatila da nešto nije u redu kada je primila ček na nevjerojatnih 430.000 juana, odnosno oko 60.500 dolara, piše Unilad. Nažalost, iako je samo postavila sliku na kineskoj aplikaciji WeChat, netko je se domogao i upotrijebio QR kod u opake svrhe.

To je značilo da su se narudžbe gomilale s interneta jer su ljudi skenirali kod i naručivali hranu. To je navodno uključivalo 2580 narudžbi lignji, 1850 narudžbi pačje krvi, popularnog regionalnog jela, i 9990 porcija paste od škampa.

Srećom po Wang, restoran je brzo shvatio problem i premjestio osobe za drugi stol kako bi mogli razlikovati prave od lažnih narudžbi. Restoran je od tada ažurirao sustav naručivanja tako da se narudžbe moraju slati s određene udaljenosti.

Nije prvi takav slučaj

Unatoč incidentu, Wang je cijelu stvar opisala kao iskustvo učenja. Ubuduće će sigurno još jednom provjeriti svoje slike.

I to nije jedini put da je sustav online naručivanja izazvao takav problem. Slični problemi dogodili su se u popularnom britanskom lancu pubova Wetherspoons, koji ljudima omogućuje naručivanje za svoj stol putem aplikacije.

Kupci ponekad objave svoj broj stola na internetu zajedno sa svojom lokacijom, bilo da dobiju besplatno piće ili kao šalu. Nažalost, to može dovesti do toga da osoblje bude zatrpano narudžbama na daljinu ako objava privuče veliku pozornost na internetu, što posljedično uzrokuje kaos.

Još vijesti