V.F. u Vijesti

Što vegani jedu u menzi? Prijatelji životinja provode anketu o veganskim opcijama u studentskim menzama

Kakva je veganska ponuda u menzama?

27. rujna 2023 10:28
Žele uvesti veganske opcije u menze

Žele uvesti veganske opcije u menze Foto: Canva

Bio vegan, vegetarijanac ili svejed, sigurno si primijetio da vegetarijanska ponuda u menzama nije baš idealna. Barem nije u zagrebačkim menzama. Na vege meniju se uglavnom nalaze tortellini s raznim umacima, kroketi s umakom od povrća ili šampinjona koji bi zapravo trebali biti prilog, a ne glavno jelo ili razni pohani odresci od povrća. Što se veganskih jela tiče, nema ih baš. Studenti koji su vegani jedno mogu jesti priloge i salate.

Udruga Prijatelji životinja poziva sve studente da sudjeluju u anketi o uvođenju veganskih obroka u studentske menze i restorane u studentskim domovima. Anketa ima za cilj prikupiti mišljenje studenata o potrebi uvođenja veganskih opcija u studentsku prehranu neovisno o njihovom načinu prehrane te kako bi se bolje razumjele njihove navike i želje.

„Prijatelji životinja podsjećaju da je uvođenje veganskih obroka u studentske menze i restorane od velikog značaja, kako za njihovo zdravlje tako i za dobrobit životinja i očuvanje okoliša. Ova inicijativa odražava rastući interes studenata za etički i ekološki održivim prehrambenim opcijama. Veganski obrok mogu izabrati svi barem povremeno iz bilo kojeg razloga, a studentima veganima osigurava njihovo pravo na obrok prema izboru“, stoji na njihovoj web stranici.

„Studenti vegani često ostaju gladni“

Spomenuli su i da su mnoge države uvele veganske opcije, a neke uvode jedan dan tjedno bez mesa za sve. Naveli su primjer Berlina i Oxforda te kažu da studentski restorani ondje postaju i u potpunosti veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena. Naglašavaju da Hrvatska iznimno zaostaje kada je riječ o poticanju odabira niskougljičnih biljnih obroka, unatoč tome što je Niskougljičnu strategiju Hrvatski sabor donio još 2021. godine.

„Udio vegana velik je upravo u studentskoj populaciji, a i mnogi studenti jednostavno ne žele svaki dan biti prisiljeni samo na obroke koji sadrže životinjske sastojke. Analiza trenutnih jelovnika u menzama pokazuje da vegetarijanski meni u većini slučajeva sadrži mlijeko, sir, vrhnje i/ili jaja te uglavnom nisu napravljeni dovoljno ukusno. Studenti koji se hrane veganski osuđeni su na priloge. Često ostaju gladni i moraju trošiti dodatne novce na obroke izvan studentskih restorana iako bi trebali imati jednake uvjete“, navode iz Prijatelja životinja.

Anketi možete pristupiti preko poveznice.

Još vijesti