P.S. u Vijesti

Stručnjaci o trendu tjelesne neaktivnosti kod ljudi: „To je poput pandemije, odnosno kriza u krizi“

Prema novijoj objavljenoj studiji, situacija se nije popravila od prošlog desetljeća.

27. prosinca 2023 16:17
Odmaranje

Odmaranje Foto: Canva

Stručnjaci tvrde da je unazad nekoliko godina zamijećen negativan trend tjelesne neaktivnosti, ne samo među mladima, nego ljudima svih životnih dobi.

Neki od stručnjaka čak taj problem uspoređuju s pandemijom jer se trend fizičke neaktivnosti konstantno širi, a tu situaciju još nazivaju i „krizom unutar krize“.

U časopisu The American Journal of Medicine, objavljena je studija dr. Rossa Arene, glavnog njezinog autora i voditelja fizikalne terapije na Sveučilištu Ilinois.

„Rezultati trenutne studije ukazuju na krizu unutar krize u vezi s pandemijom tjelesne neaktivnosti u SAD-u“, napomenuo je Ross, kako piše Bro Bible.

Situacija se nije poboljšala u zadnjem desetljeću

Iako se studija odnosi samo na Sjedinjene Američke Države, problem neaktivnosti, ali i pretilosti, prisutan je gotovo u cijelom svijetu.

„Tjelesna aktivnost je neprihvatljivo niska i nije se značajno poboljšala tijekom proteklog desetljeća, dok su visoke razine socijalne ranjivosti i tjelesne neaktivnosti koncentrirane u određenim zemljopisnim regijama“, naglasio je Ross Arena.

Problem tjelesne neaktivnosti gotovo najviše se održava u problemima s pretilošću, za što je SAD jedan od najboljih, odnosno najgorih primjera.

Ova studija djelomično je i otkrila razloge zbog kojih dolazi do tjelesne neaktivnosti, a to je društvena i socijalna ranjivost. Osim toga, napominje kako na to utječu i duboko ukorijenjene karakteristike različitih regija SAD-a.

Savjetuje kako bi se svi rezultati i čimbenici njegove studije trebali detaljnije razmotriti pri osmišljavanju kampanja za promicanje zdravlje i tjelesnih aktivnosti.
 

Još vijesti