M. P. u Vijesti

Veliko priznanje za hrvatske studente! Mladi profesionalci osvojili medalje u Parizu na Međunarodnom agronomskom sajmu

Kušanje francuskih vina sastojalo se od 3 testova.

17. ožujka 2023 10:40
Kušanje vina

Kušanje vina Foto: K. Decha/Shutterstock

Studenti stručnog studija Enogastronomija, Nika Jukić i Zvonimir Paponja pod mentorstvom doc. dr. sc. Josipa Mesića, sudjelovali su na Europskom natjecanju mladih profesionalaca u kušanju francuskih vina u Parizu. Zvonimir je osvojio 2. mjesto i srebrno odličje uz novčanu nagradu, a Nika je osvojila 10. mjesto u konkurenciji od 70 natjecatelja.

Studenti pohađaju Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, a natjecanje na kojem su sudjelovali odvija se u sklopu Međunarodnog agronomskog sajma. Natjecanje se sastojalo od pripreme prezentacijskih materijala na temu „Promjene u vinogradarstvu na dnevnoj osnovi“ koji se šalju na vrednovanje prije samog natjecanja, stoji na portalu Požeški vodič.

U Parizu se kušanje francuskih vina sastojalo od 3 testova. U prvoj skupini studenti su morali prepoznati vino, godinu berbe i cjenovni razred. U drugom setu zadataka vina se brojčano ocjenjuju, a u treću skupinu ulazi samo prvih troje plasiranih sa zadaćom da prepoznaju vino i prezentiraju ga na engleskom ili francuskom jeziku.

Navedeni uspjeh samo je jedan u nizu rezultata međunarodne suradnje i rada sa studentima na smjerovima Turizma i Enogastronomije.

Još vijesti