V.F. u Vijesti

U Zelini otkazan nastup hrvatske harmonikašice Stele Rade: Direktorica Turističke zajednice ju smatra turbofolk pjevačicom

Nastup je otkazan pred sam početak.

8. Siječnja 2024 13:28
Stela Rade je pjevačica i harmonikašica

Stela Rade je pjevačica i harmonikašica Foto: stela_rade/Instagram/Screenshot

Već neko vrijeme se širom hrvatske otkazuju koncerti turbofolk pjevača, a rat „cajkama“ je nedavno objavio i Domovinski pokret koji je nastupe turbofolk pjevača nazvao „kulturnom kolonizacijom Hrvatske“. Štoviše, oni su predložili uvođenje novog predmeta u škole koji će najmlađe generacije podučavati o hrvatskoj kulturi i tradiciji.

Rasprava o turbofolku je opet pokrenuta nakon što je u gradu Sveti Ivan Zelina otkazan nastup glazbenice Stele Rade koja je trebala svirati harmoniku. Sama Stela je na svom TikTok profilu ispričala što se dogodilo pa je tako rekla da je njezin nastup otkazan od strane gradonačelnika i direktorice Turističke zajednice i to malo prije samog nastupa kada je već sve bilo spremno.

vezano Stela Rade, talentirana mlada glazbenica od koje štošta možemo naučiti Karijera „Shvatite tko ste i što želite raditi“ − razgovarali smo sa Stelom Rade, djevojkom koja ruši sve društvene okvire!

Kako je Stela ispričala, u tom trenutku nisu naveli razlog, nego su samo rekli da se šator mora isprazniti i da se nastup neće održati.

„S obzirom da nisu naveli razlog, mi smo iz nekih izvora i po nekim pričama subjektivno zaključili da je to upravo zbog činjenice što sam na tom nastupu trebala svirati harmoniku koju, nažalost, u Hrvatskoj neki ljudi i dalje gledaju kroz negativan kontekst zato što odmah misle da bi se na tom nastupu svirao turbofolk“, istaknula je Stela Rade u svom videu na TikToku.

Održala privatnu zabavu

Dodala je da joj je žao što se nastup nije održao i što nije uspjela pokazati da harmonika može odsvirati različite žanrove i da svoj nastup prilagođava manifestaciji na kojoj nastupa.

Ipak, nastup Stele Rade se na kraju održao zbog velikog interesa ljudi. Naime, istaknula je da javni nastup nikako nije mogla održati, ali ga je zato pretvorila u privatnu zabavu u drugom prostoru koja je bila dozvoljena.

„Drago mi je što je ispalo tako jer smo na tom mjestu mogli slobodno svirati sve ono što sam narod želi, a to je i narodna glazba, srpska, bosanska, hrvatska, prigorske, zagorske… Sve smo otpjevali. Narod se zabavio bez da je ikome naštetio na bilo koji način i to je jedino što je bitno“, zaključuje Stela koja je nedavno nastupila na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

 

@stela_rade

 

♬ original sound - stela_rade

 

Povodom otkazivanja nastupa glazbenice, očitovao se i Marijo Pošta kao ugostitelj i organizator događaja. U svojem je očitovanju istaknuo da se nastup Stele Rade trebao održati 5. siječnja te da je on pri organizaciji događaja na adventu u Zelini trebao angažirati dva glazbena izvođača po svojem izboru i o svojem trošku.

Zbog nastupa na Zvezdama Granda ju smatraju turbofolkericom?

Ipak, kako sam kaže, dva sata prije početka nastupa Stele Rade, zaprimio je Izjavu o raskidu Ugovora o pružanju ugostiteljskih usluga na Adventu 2023/2024 s obrazloženjem da je prekršio njegove odredbe, iako u samom Ugovoru, a niti u Izjavi o raskidu nije jasno navedeno koje bi to odredbe uopće bile.

„Kada sam tražio pojašnjenje od gđe. Marinke Zupčić Mubrin, direktorice Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina, ista mi je navela kao razlog to što je Stela Rade nastupala u Zvezdama Granda te da ju smatra turbofolk pjevačicom. S obzirom na podosta velik interes javnosti koja je najavljeni nastup Stele Rade dočekala s odobravanjem, nisam želio odustati od njezinog angažmana. Kako je u Izjavi o raskidu ugovora navedeno da se isti raskida samo zbog angažiranja Stele Rade, a bez nekih drugih smislenih i opravdanih razloga te kako nisam povrijedio odredbe Ugovora, smatrao sam da je takvo postupanje Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina, odnosno njezine direktorice neprofesionalno i nezakonito“, naveo je Pošta u svojoj izjavi te je zaključio da je nastup otkazan zbog osobnih razloga direktorice Zupčić Mubrin.

vezano Noćni život mladih Laganini Gdje mladi najčešće izlaze u Zagrebu? Dok jedni izlaze u klubove, drugi najviše vole ostati kod kuće

Nadalje, Pošta je istaknuo da je angažman Stele Rade bio upravo njegov izbor i to zato što je ona nastupala i na adventu u Zagrebu, ima bogat repertoar pjesama koje izvodi na svojim nastupima te je izrazito profesionalna i stvara odličnu atmosferu, koja i priliči aktualnom dobu godine.

„Međutim, direktorica Turističke zajednice ne samo da je odlučila spriječiti nastup Stele Rade već je nastavila onemogućavati i ostalu ponudu na Adventu na način da je sabotirala rad klizališta i onemogućila meni kao ugostitelju daljnji rad na Adventu. Naime, sat vremena prije nego li je nastup trebao biti održan sama gđa. Marinka Zupčić Mubrin iskopčala je struju na cijelom Adventu te obavijestila policiju u slučaju da pokušam održati nastup Stele Rade“, ističe Marijo Pošta.

Dodao je i da je direktorica Turističke zajednice u narednim danima onemogućila rad ugostiteljskog dijela na adventu i bilo kakvo održavanje manifestacija koje su do tada bile organizirane u sklopu Adventa.

Na kraju se ispričao i glazbenici Steli Rade zbog neugodnosti koje su ona i njezin bend doživjeli.

Još vijesti