P.S. u Vijesti

Ljubite li često svoje ljubimce? Evo koje rizične bakterije i virusi se mogu pojaviti zbog tog kontakta

Iako je mogućnost zaraze mala, dobro je znati!

5. rujna 2023 12:16
Kućni ljubimac

Kućni ljubimac Foto: Canva

Kućni ljubimci oduvijek su postojali, ali pojedina istraživanja provedena unazad nekoliko godina dokazuju kako se ljudi i obitelji odlučuju na različite kućne ljubimce, a i da se o njima vodi veća briga nego što je to bio slučaj u prošlom stoljeću.

Teško je ne voljeti dlakave i krznene životinjice koje nam uljepšavaju život, poput mačaka, pasa, glodavaca, ili onih drugih ljubimaca poput riba, ptica ili čak gmazova. No, ipak postoje određeni rizici kod životinja o kojima vlasnici često ne razmišljaju.

Često nema vidljivih simptoma

Naime, životinje mogu biti zarazne određenim virusima, bakterijama i bolestima koje mogu utjecati na zdravlje vlasnika, odnosno čovjeka. Tako postoji zarazna bolest pod nazivom „zoonoza“ koja kod ljubimaca, često, nema vidljivih vanjskih simptoma pa samim time vlasnici ne računaju da su upravo ljubimci prijenosnici te zaraze.

Ona se prenosi izravnim kontaktom, kako piše The Guardian, odnosno slinom, drugim tjelesnim tekućinama, izmetom, ili nekim drugim stvarima koje zajednički koriste ljubimci i vlasnici, poput posteljine.

Ne morate se bojati s obzirom na to da je mogućnost zaraze ovom bolešću relativno niska, ali svejedno treba postojati doza opreza. Kod pasa se to najčešće prenosi slinom, s obzirom na to da u ustima imaju bakteriju „Capnocytophaga“ koja se prenosi bliskim kontaktom, poput poljupcem, ili ugrizom.

Kod mačaka su to ogrebotine

Ta bakterija može najviše utjecati na ljude s slabijim imunološkim sustavom, ali nije nemoguće da se prenese i na potpuno zdrave ljude, iako je mogućnost mala. Kod mačaka, najčešća zarazna bolest naziva se „bolest mačje ogrebotine“ kojom se prenosi infekcija na čovjeka, kako i sam naziv govori, pomoću ugriza ili ogrebotina mačaka, a uzrokuje ju bakterija „Bartonella henselae“.

Još vijesti