M. P. u Laganini

Istraživači otkrili kako mačke predu: Mehanizam je stvarno fascinantan, ali jedan misterij i dalje nije riješen

Zanimljivi rezultati.

5. listopada 2023 15:56
Omiljen kućni ljubimac

Omiljen kućni ljubimac Foto: Canva

Ako imate mačku za kućnog ljubimca, vjerojatno ste bezbroj puta čuli kako predu, a znanstvenici su sad uspjeli otkriti mehanizam predenja.

Istraživanje su proveli austrijski znanstvenici, to jest Christian Herbst sa Sveučilišta u Beču i njegovi kolege. Naime, koristili su jedinstvenu metodu istraživanja – ispitivanje grkljana osam domaćih mačaka koje su eutanazirane zbog bolesti, a rezultat je bio zapanjujući.

Izolirani grkljan je provodio umirujući zvuk predenja bez ikakve pomoći mišićnih kontrakcija. Magija je ležala u vezivnom tkivu koji je smješten unutar glasnica i tako se mijenjala frekvencija proizvedenih zvukova. To tkivo je uočeno i u ranijim istraživanjima, ali ga nitko nije povezivao s činom predenja.

Važno je napomenuti da rezultati ovog istraživanja ne odbacuju u potpunosti ulogu mišićnih kontrakcija u pojačavanju zvukova kod živih mačaka. Jedan „misterij“ je riješen, ali još uvijek nije potvrđeno zašto mačke predu, iako određene teorije nagađaju da to označava zadovoljstvo i potiče interakciju, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Još vijesti