Vodič za brucoše

Pomažu studentima pripremati ispite: Upoznajte sestre iz Zagreba koje vode radionice učenja za mlade

MojFaks | Nakon predavanja, 13.11.2018.Pomažu studentima pripremati ispite: Upoznajte sestre iz Zagreba koje vode radionice učenja za mlade

Učenje nas prati cijeli život, a tijekom studiranja nam se ponekad čini da učenje za ispite ili kolokvije nikada neće prestati. Zašto? Ono što trebamo 'strpati' u glavu postaje sve opširnije, literatura sve deblja, a volja sve manja jer nekada ne znamo odakle, niti kako krenuti. Za pomoć u učenju, zagrebački studenti mogu se obratiti Ivi i Morani koje drže radionice pod nazivom 'Učenje, a ne mučenje' i tako studentima pomažu s pripremom ispita i svladavanjem ispitne treme te im pokazuju različite tehnike i načine učenja.

Sestre Iva i Morana Rešetar, inače po struci ekonomistica i diplomirana pravnica, osmislile su koncept škole kvalitetnog učenja još za vrijeme vlastitih studijskih dana. Tada su pohađale su brojne slične radionice, seminare i tečajeve raznih tehnika učenja pa su potom osmislile koncept za koji vjeruju da bi srednjoškolcima i studentima mogao pomoći pri učenju, upravo zato što je pomogao i ovim inovativnim sestrama.

Foto: udruga O.A.Z.A.

"Koncept naše radionice kvalitetnog učenja ima za cilj kroz četiri tjedna opremiti učenike/studente tehnikama efikasnog, kvalitetnog, ali i zabavnog učenja, kao i tehnikama za lakšu organizaciju i planiranje učenja, samoprovjeru znanja te motivaciju za učenje. Tehnike se na radionicama savladavaju na vlastitom gradivu te se naučeno prezentira ostalim polaznicima. Budući da je cilj radionice da s njenim završetkom polaznici ovladaju svim tehnikama i počnu se samostalno njima služiti, polaznicima zadajemo i domaću zadaću za vrijeme do sljedeće radionice.", objašnjavaju Iva i Morana.

Njihove radionice "Učenje, a ne mučenje" održavaju se svake subote.

Različitim studentima potrebne su različite tehnike učenja, a s onima koje je strah, na radionicama se prolazi i rješavanje treme pred ispit


Radionice se održavaju na Novoj cesti 190, na Knežiji, u blizini Vjesnikovog nebodera. Ovu sezonu radionica Morana i Iva drže od početka listopada, a radionice su prvi puta pokrenule u listopadu 2016.g. u suradnji sa zagrebačkom udrugom O.A.Z.A., kada su radionice održavale u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nakon tog prvog perioda imale su pauzu zbog brojnih fakultetskih i poslovnih obveza. Ovu sezonu radionica sestre će održavati u kontinuitetu svake subote, sve do kraja ljetnih ispitnih rokova, početkom srpnja. Polaznicima nude mogućnost da se slobodno i iskreno izraze o korisnosti "Učenje, a ne mučenje" radionica putem anonimnih anketa, iako reakcije dobiju i na samim radionicama. Iva i Morana vjeruju da su svim polaznicima koji su prošli cijeli ciklus od sve četiri radionice pomogli barem u nekom segmentu učenja.

Foto: privatna arhiva

"Studenti koji s lakoćom pamte i uče i na klasičan način, naveli su nam kako su im naše radionice bile korisne jer smo ih uspjeli ponovno/dodatno motivirati za učenje. Polaznici koji su osjećali veliko zasićenje ili zamor od klasičnog učenja jako su dobro reagirali na naše tehnike učenja. Izdvojila bih i polaznike sa specifičnim problemima, npr. trema pri pismenom ili pri usmenom ispitu. S njima smo posebno radili na tome i kroz vrijeme 'izmjerili' da im se trema smanjila. Zbog toga na našim radionicama radimo u malim grupama kako bismo se doista mogle posvetiti individualnim potrebama svakog korisnika.", kažu djevojke.


Budući da cijela radionica traje četiri tjedna, na početku djevojke pitaju studente izlaze li i kada na neki određeni ispit pa se onda posvećuju tom ispitu. Kroz to vrijeme  i zadatke za domaću zadaću, kod kuće sa svakim polaznikom mogu napraviti realan plan pripreme za taj ispit, raspored učenja i ponavljanja, plan samoprovjere kod kuće i učenje s prezentiranim tehnikama.


"Studenti nam kažu da se osjećaju kao da su u nekom 'sustavu' koji ih vodi do ispita. Ako nam se polaznik požali na problem treme, na svakoj mu radionici organiziramo simulaciju te stresne situacije, bilo da se radi o usmenom ili pismenom ispitivanju, jer smatramo da je najbolji način savladavanju treme upravo izlaganje situacijama koje nam ju stvaraju. Nakon što prođe određeno vrijeme polaznici i sami osjete kako im se trema smanjila, a samopouzdanje naraslo.", tvrde Iva i Morana.

Foto: privatna arhiva

Sestre na svojim radionicama pokušavaju atmosferu učiniti što ugodnijom i zanimljivijom – i kod dijela savladavanja tehnika učenja i prilikom prezentiranja naučenog. Iako se neki studenti u početku malo nelagodno osjećaju zbog izlaganja znanja pred grupom, djevojkama je drago primijetiti kako se s vremenom opuste i vrlo rado izlažu svoje znanje, ideje, sudjeluju u diskusiji što bi se još moglo prezentirati te daju sugestije drugim polaznicima. Na kraju, studentima polaznicima se i sviđa što je svatko od njih saslušan pa rado prihvaćaju kritike i sugestije pa i sami tako nastoje pomoći drugima. Isto tako, Iva i Morana su primijetile da pri kraju cjelokupnih radionica, njihovi polaznici postaju pravi mali kolektiv za učenje, ali i bodrenje, pomaganje i suradnju.

Sestre kažu da su njihovi polaznici zadovoljni radionicama... foto: udruga O.A.Z.A.

Ako imate problema s učenjem ili jednostavno ne znate odakle krenuti, s povjerenjem se možete obratiti sestrama Rešetar preko njihove Facebook stranice "Učenje, a ne mučenje".

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/udruga O.A.Z.A.


radionice za učenjeučenjeUčenje a ne mučenjepripreme za ispite


Prati nas na Instagramu!