Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Za jedno mjesto bori se čak 20 maturanata: 'Nismo očekivali toliku navalu!' Još jedan grad u Hrvatskoj postao TOP destinacija za studente

MojFaks | Postani student, 21.05.2020., Autor: Anja Z.Foto: / Mojfaks

Podaci iz Nacionalnog informacijskog sustava za prijavu na visoka učilišta Agencije za znanost i obrazovanje, gledajući omjer broja prvih prijava i kvote najpoželjnijih studija u Hrvatskoj, ni ove godine nisu donijeli iznenađenja.

Kao i prošle godine, gledajući omjer broja prvih prijava i upisne kvote, na prvom mjestu je  logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a slijedi jednopredmetni studij psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručni studij kriminalistike koji izvodi Visoka policijska škola u Zagrebu.

Prema toj rang ljestvici, što se tiče riječkog Sveučilišta, najbolje rangiran je preddiplomski studij Medicinskog fakulteta koji zauzima visoko šesnaesto mjesto među čak 865 studijskih programa u Hrvatskoj. Za 130 upisnih mjesta na tom studiju, do sada se prijavilo čak 1416 maturanata, a njih čak 257 taj je studij označilo kao prvi izbor. S obzirom na broj upisnih mjesta, na jedno upisno mjesto tog studija želi nešto više od 10 kandidata, piše Novi list


Velika je bitka i za upis na psihologiju na Filozofskom fakultetu, kao i na studij fizioterapije Fakulteta zdravstvenih studija. Ovo studijski programi, kao i logopedija, već godinama su pri samom vrhu interesa maturanata, gdje se za jedno upisno mjesto bori više od 20 kandidata. Tako su se do sada za 42 upisna mjesta psihologije prijavila 752 kandidata, a za 30 mjesta studija fizioterapije njih 639.


Težak dolazak do upisnog mjesta čeka i maturante koji su odabrali novi studij logopedije, jer za jedno upisno mjesto, prema sadašnjim podacima, bori se također 20 kandidata. Naime, za 30 mjesta prijavilo se 609 maturanata, no rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija kaže da se ipak tako velik interes nije očekivao."Očekivali smo velik interes studenata za studij logopedije, ali ipak ne toliko velik. Svjesni smo da je ovo područje zanimljivo budućim studentima, kao i činjenice da ga studenti biraju zbog visoke deficitarnosti kadra i velikih šansi za zapošljavanje. U svjetlu ovogodišnjih prijava i rezultata, svakako ćemo razmisliti o povećanju nastavnih kapaciteta i kvote za sljedeću akademsku godinu. Potreba grada i regije za ovim kadrom je urgentna, tako da je ovaj interes siguran znak da ćemo uskoro imati dobre stručnjake. U svakom slučaju, ovo je potvrda da se u sinergiji s lokalnom upravom i samoupravom i kolegama stručnjacima, unatoč svim poteškoćama i preprekama, ipak može napraviti iskorak koji nailazi na ovakav izvrstan odjek kod mladih ljudi", ističe rektorica za Novi list


Studiji u Rijeci za petama Zagrebu


Prema broju prijava, među prvih 100 studijskih programa ušli su još neki programi riječkog sveučilišta. Studij dentalne medicine upisat će 30 brucoša, a prijavila su se 554 kandidata, dok se za 200 upisnih mjesta studija prava Pravnog fakulteta prijavilo njih 533. 

...Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima: Jedan i dalje pri vrhu, ali je interes za nekim studijima ove godine pao...


Ukupno 85 upisnih mjesta studija građevinarstva Građevinskog fakulteta žele 422 kandidata, a 52 mjesta studija računalstva Tehničkog fakulteta trenutno žele 353 maturanata. Biotehnologiju, koja raspolaže s upisnom kvotom od 48 mjesta, želi upisati 413 kandidata, a za preddiplomski studij poslovne ekonomije, smjera financije i računovodstvo, koji raspolaže upisnom kvotom od 250 mjesta, prijavila su se 572 kandidata.


Ove godine i online prijemni ispiti


Zbog epidemiološke situacije, svi koji žele upisati novi studijski program logopedije na riječkom sveučilištu, trebaju prijaviti studij na Postani student i pratiti uputstva o online provjeri znanja. 

Pristupanje online dodatnoj provjeri izgledat će tako da će pristupnicima na e-mail adresu stići točan termin održavanja online dodatne provjere, kao i poveznica za pristup. Kandidati će morati imati pripremljenu osobnu iskaznicu te kemijsku olovku i papir, a procjena traje od 10 do 15 minuta.

Zbog epidemiološke situacije i Fakultet dentalne medicine u Rijeci test manualne spretnosti održat će online. Za vrijeme trajanja testa bit će potrebna internetska veza, a za potrebe kontrole prilikom testiranja, aplikacija će pristupnika nekoliko puta tijekom izvođenja testa fotografirati pomoću prednje kamere koja mora biti u funkciji kako bi se provjerilo je li pristupnik u prostoriji sam i odrađuje li testiranje on osobno. 


studentipopularni studijizagrebrijekaupisipostanistudentupisifaksupisinafakultete