Vodič za brucoše

Najveće domaće sveučilište objavilo koliko brucoša prima: Na nekim studijima će ih biti MANJE, a drugih pak VIŠE nego lani – provjerite!

MojFaks | Postani student, 28.05.2020.Najveće domaće sveučilište objavilo koliko brucoša prima: Na nekim studijima će ih biti MANJE, a drugih pak VIŠE nego lani – provjerite!

Na 7. redovitoj sjednici održanoj 10. ožujka 2020. godine, Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je Odluku o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2020./2021.

Natječaj za upis studenata na Sveučilište u Zagrebu objavljen je 26. svibnja 2020. godine. Prema tekstu Natječaja, za upis u akademsku 2020./2021. godinu određeno je 14187 mjesta, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu. 


...Nakon jesenskog upisnog roka 12 tisuća mjesta na domaćim sveučilištima ostalo prazno!...


Prošle je godine, čak i nakon jesenskog upisnog roka, na Sveučilištu u Zagrebu ostalo oko 3000 slobodnih mjesta, čime je nastavljen niz nemogućnosti Sveučilišta u Zagrebu da popuni propisane upisne kvote. Svake godine smanjuje se i broj pristupnika mature, ali bez obzira na trend praznih mjesta, za upis u predstojeću akademsku godinu Sveučilište je predvidjelo 44 mjesta više nego lani.

Minimalne promjene na Ekonomiji, isto stanje na Pravu i FFZG-u


...Među brucošima novi trendovi: Ove godine više vojnika i slikara, dok su pravne stolice ostale prazne...


Nakon objavljivanja prošlogodišnjih kvota, buka se digla nakon što je Ekonomski fakultet, s dotadašnjih 1610, broj svojih mjesta povećao na 2545 studenata iako se prema preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanja preporučuje smanjivanje upisivanja studenata na ovaj studij. Prema tablici Natječaja, ove godine Ekonomski fakultet ima 2495 slobodnih mjesta, od kojih će stručni studij Poslovna ekonomija moći upisati 765 studenata (30 manje nego prošle godine). 


...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


Od fakulteta s brojčano većom upisnom kvotom, pri vrhu liste godinama su Pravni fakultet i Filozofski fakultet. Pravni fakultet prošle godine moglo je upisati 1173 studenta, a ove godine isti je broj slobodnih mjesta. Upisna kvota za Filozofski fakultet također je ostala je ista kao i prošle godine, te je broj slobodnih mjesta za studente 1111.

Više mjesta za studente FER-a i Učiteljskog fakulteta 


Ove godine više brucoša upisivat će Fakultet elektrotehnike i računarstva, gdje je u odnosu na prošlu godinu upisna kvota povećana za 80 mjesta i sada iznosi 730. Na FER-u počinju s izvođenjem i dva nova studija na engleskom jeziku: Computing koji će primiti do 50 studenata i Electrical Engineering and Information Technology s 30 slobodnih mjesta.

Više mjesta bit će i za student koji želi upisati Učiteljski fakultet. Kvota na Učiteljskom fakultetu za predstojeću akademsku godinu iznosi 717, u odnosu na prošlogodišnjih 586

Nastoje privući mlade na studij u RH


Kako bi se sve veći broj Hrvata izvan Republike Hrvatske odlučilo na povratak u državu i studij na nekim od hrvatskih sveučilišta, i Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH potpisalo Sporazum kojim je predviđeno poticanje stvaranje upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske, o čemu više možete pročitati ovdje

Potpunu tablicu upisnih mjesta za upis u 1. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2020./2021. možete pronaći ovdje.

A.Z.
foto: MojFaks


Sveučilište u Zagrebuupisne kvotebroj mjestaupisistudenti


Prati nas na Instagramu!