Vodič za brucoše

On je IKONA među maturantima! Na jednom mjestu prikupio SVE ZA MATURU i podijelio s drugima: 'Možda neki ne mogu kupovati skripte, a svi ih zaslužuju'

MojFaks | Postani student, 21.05.2020.On je IKONA među maturantima! Na jednom mjestu prikupio SVE ZA MATURU i podijelio s drugima: 'Možda neki ne mogu kupovati skripte, a svi ih zaslužuju'

Završetak srednjoškolskog obrazovanja uvijek je bio poseban period u životu učenika, a ovogodišnji maturanti zasigurno će ga dobro upamtiti.

Nakon što je početak školske godine 2019./2020. obilježio štrajk prosvjetara u trajanju od 36 dana, ubrzo su se učenici susreli sa još jednim problemom i promjenama u dotad usvojenom načinu obrazovanja. Zbog epidemije koronavirusa, nastava se prebacuje na male ekrane, a promjene i neizvjensosti oko pisanja državne mature dodatno su opteretile maturante. 

Danas, nešto manje od dvadeset dana prije početka pisanja državne mature, maturanti imaju informacije kako će se ispiti odvijati. Kako su nam iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) rekli, državnu maturu ove godine ukupno je prijavilo 32 893 pristupnika, a ovogodišnji ispiti polagat će se u dva bloka (u prvom obvezni predmeti, u drugom izborni). 


...32893 maturanta ove će godine pisati DRUGAČIJU maturu: Evo što je sve novo, koji su predmeti i dalje najpopularniji, a što neće morati učiti....


Da je ovo bila napeta školska godina, najbolje znaju oni koji su bili direktno pogođeni svim promjenama učenici koji ove godine završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje. Jakov, učenik Srednje škole Delnice, prirodoslovno-matematičkog smjera, želi upisati FER, no dok se kao mnogi njegovi vršnjaci pripremao za maturu – odlučio je svoj rad i trud nesebično podijeliti s kolegama.

Naime, Jakov je u Facebook grupi Maturanti 2019./2020. podijelio google drive na kojem se nalazi kompletno gradivo, skripte i rješenja matura koje je pronašao ove godine: od matematike i fizike do povijesti i politike i gospodarstva.

"Preporučam svima da si skinu sve što će im trebati jer ne znam hoću li ovo sve održati na svom google drive-u. PS. Ako imate nešto što bi se ovdje moglo dodati javite se u komentar ili dm. PPS. Isto tako ako imate organizirano po razredima (1. - 4.) svoje radove (eseje, referate, šalabahtere, prezentacije...) također se javite jer planiram napraviti veliku bazu podataka pomoću koje bi učenicima diljem hrvatske bilo lakše napraviti svoje radove s obzirom da su teme često slične ili čak identične", napisao se maturant Jakov u svojoj objavi

...Pokušaj pisanja probnog eseja – PROPAO: 'Ustaneš ujutro, a onda sustav padne...' Ali bar su neki dobili značku...


Mnogi maturanti u komentarima su se zahvalili Jakovu i označil prijatelje kojima bi ovaj bogati google drive dobro došao. Za naš portal, Jakov govori kako je sa prikupljanjem materijala zapčeo u prosincu, kada se na savjet ispitnog koordinatora u njegovoj školi pridružio Facebook grupi Maturanti 2019./2020. 


foto: privatna arhiva

"Svaki dan sam potrošio oko 5 minuta da pogledam nove postove na stranici. Ako je netko postavio nešto korisno (skripte, prezentacije ili link za vlastitu bazu podataka), preuzeo sam što sam mogao, a ostale linkove sam spremio u svoje bookmarks u Chromu. I sada sam, mjesec dana prije mature, odlučio rasporediti sve podatke i to sam uspio tijekom jednog dana. Sve sakupljeno pravilno sam rasporedio u mape i onda sam to sljedeći dan podijelio na stranici", govori nam Jakov. 

Bez obzira na financijske mogućnosti, svaki maturant morao bi imati pristup gradivu


Zbog novonastale situacije, mnogi maturanti žalili su se na nemogućnost učenja, što zbog stresa što zbog pronalska potrebnih materijala i učinkovite metode učenja. Učenik Jakov ipak je uspio pronaći način za postizanje najboljih rezultata i svoj je rad odlučio podijeliti s kolegama jer je svjestan da bi i njima prikupljeni materijali mogli biti od velike pomoći

...Dva bloka, puno datuma – zapamtite najvažnije! Stigao SLUŽBENI kalendar polaganja svih predmeta na državnoj maturi 2020....


"Odlučio sam to podijeliti jer je meni osobno bilo teško naći materijale koji bi odgovarali mom načinu rada i učenja. Želio sam olakšati svim drugima barem taj početni dio učenja. Smatram da svo gradivo treba biti dostupno svim učenicima kako bi postigli najbolje rezultate na maturi prema svojim sposobnostima, bez obzira na imovinsko stanje (primjerice, kupovanje skripti)", govori naš sugovornik.

Na pitanje je li ovogodišnjim maturantima teže zbog štrajka i kasnije epidemije koronavirusa, Jakov govori da to nije lako odrediti. 

"Zasigurno je drugačije. I nešto s čim se nijedna prijašnja generacija nije susrela (prvo štrajk pa sada i virus). Naravno, ovo nas uči o kvalitetnom raspoređivanju vremena. Neću reći da je lako, jer nije. Imamo jednaku količinu gradiva u školi za obraditi, a dodatni je napor što to radimo samostalno. Srećom, dio sam dobrog razreda koji je spreman međusobno si pomagati što nam uvelike olakšava raspodjelu zadaća i gradiva. Zato imam malo više vremena nego što bih imali kada bih sve radio sam. To vrijeme trudim se što više utrošiti na pripremu za maturu, iako to nije svakodnevno moguće. Smatram da je teže kvalitetno obraditi gradivo (osobito ono koje pišeš na maturi), no isto tako lakše je 'riješiti' se gradiva koje te ne zanima i u školi ti samo oduzima vrijeme", zaključuje maturant Jakov. 

Njegove prikupljene materijale, možete pronaći na ovdje

Anja Zulić
foto: privatna arhiva


maturantikolegijalnostdržavna maturapripremematerijali


Prati nas na Instagramu!