V.F. u Laganini

Kako biti najbolji cimer ikad? Ovo su stvari koje tvojem cimeru smetaju iako ti to ne govori

Kompromis je ključ dobrog cimerstva.

27. listopada 2023 18:04
Nemoj zaboraviti dati malo prostora svom cimeru

Nemoj zaboraviti dati malo prostora svom cimeru Foto: Canva

Život u studentskom domu je iskustvo koje bismo preporučili svakome. Istina je da moraš mali prostor dijeliti s jednom osobom i to često nepoznatom. Osim toga, nemaš baš puno privatnosti ni osobnog prostora, a ponekad te tuđe navike mogu izluđivati. Vjerojatno i ti sam znaš kakvog cimera otprilike želiš. Primjerice, urednost je nešto što se očekuje od svake osobe. Ipak, postoje i neke stvari na koje trebaš obratiti pozornost kako bi i ti bio dobar cimer i dao malo prostora osobi s kojom živiš.

Uvijek postoje oni koji će ti direktno reći što im smeta i što im ne smeta kod vašeg suživota. Možda si i ti jedan od njih. Ipak, postoje i oni koji ti neće reći što im točno smeta. Nekima je to jednostavno problem. Postoje neke stvari na kojem možeš obratiti pažnju kako tvoj cimer ne bi potiho patio.

1. Ostavi ga nasamo

Koliko god bili bliski, i ti i tvoj cimer ponekad trebate malo vremena za sebe. Zato bi bilo lijepo od tebe da nekada malo odmagliš iz sobe i ostaviš svog cimera da ima vremena za sebe. Ponekad su vam obaveze raspoređene jednostavno tako da se nećete vidjeti po cijele dane, a ponekad su vam rasporedi vrlo slični pa ćete stalno biti zajedno u sobi. U tom slučaju bi trebao otići u šetnju, na kavu, ručak ili bilo što drugo kako bi tvoj cimer mogao malo disati. Na kraju krajeva, i ti voliš kad on malo izađe i ostavi te samog.

2. Neutraliziraj zvukove

Mama te upravo nazvala i želi ti prepričati kako je bilo na svadbi na kojoj su tvoji bili prošle subote? Prijatelji te zovu na video poziv i žele da zajedno popijete kavu na daljinu? Takvi razgovori traju najmanje pola sata. Ako ćeš piti kavu s ekipom s kojom se dugo nisi čuo, vjerojatno će se odužiti i puno više od toga. Radije izađi iz sobe i obavi te pozive. Tvoj cimer ne poznaje tvoje prijatelje iz srednje škole niti zna tko je u tvojoj obitelji sklopio brak.

Tu su i stvari kao što je puštanje glazbe ili gledanje videa i filmova bez slušalica. Naravno da i ti i tvoj cimer ponekad volite zajedno slušati glazbu, ali nemoj ju svaki puta slušati bez slušalica. Pogotovo ako vidiš da se tvoj cimer bavi nekim drugim poslom. Vjerojatno i ti vrlo često zapneš na društvenim mrežama na kojima gledaš glupave videe. Svi smo takvi. Pogotovo kad te usisa crna rupa TikToka pa ne možeš prestati skrolati. Tvog cimera će vjerojatno živcirati što stalno mora slušati zvukove koji dolaze iz tvojeg mobitela. Pogotovo kad isti video krene ispočetka po deseti put jer ti čitaš komentare.

3. Poštuj tuđi dnevni raspored

Ako si ti ranoranilac, a tvoj cimer noćna ptica, situacija može biti malo komplicirana. Kad se ti polako spremaš otići u krevet, on je tek tada u svojoj punoj snazi. Ne moraš mijenjati cijeli svoj bioritam samo zbog toga, ali svejedno bi trebao ispoštovati i tuđi. Primjerice, ako se ustaješ jako rano ujutro dok tvoj cimer još spava, pokušaj biti tiho. Naravno, ponekad se dogodi da najviše bučiš baš onda kad se silno trudiš biti maksimalno tiho. Normalno je da nećeš moći nečujno lebdjeti okolo poput duha, ali nemoj upaliti sva svijetla i proći kroz sobu poput uragana. Čak i ako je situacija obratna. Ako si ti noćna ptica, a tvoj cimer voli rano u krevet, nemoj baš u 11 sati navečer temeljito početi čistiti sobu. Radije si za te kasne sate ostavi obaveze koje možeš tiho obavljati.

4. Kolegijalnost i kompromis

Ono što možemo zasigurno zaključiti nakon pet godina života u studentskom domu i šest različitih cimera, to je da se glavne nesuglasice vrte oko prozora, rolete i grijanja. Jedan želi otvoriti prozor, drugi zatvoriti. Jedan želi spustiti roletu čim padne mrak, drugi se osjeća zarobljeno kad je roleta spuštena. Jednom je hladno pa raspali grijanje do kraja, a drugom je prevruće.

To su situacije u kojima se jednostavno morate dogovoriti. Jedan od vas će svakako „patiti“, ali moraš uzeti u obzir to da nije u redu da prozor bude otvoren cijeli dan zato što je tebi vruće dok se tvoj cimer smrzava. Daj mu do znanja da ćeš nakratko otvoriti prozor da se soba malo rashladi i da ti ne smeta ako ga on zatvori kad mu postane prehladno. Kolegijalnost i kompromis su ključ dobrog odnosa.

Još vijesti