P.S. u Vodič za brucoše

Uskoro seliš u studentski dom ili stan, ali ne možeš naći cimericu? Uz ova 4 savjeta to ćeš riješiti bez problema

Traženje cimera zna biti zaista teško, ali to si možeš olakšati

18. kolovoza 2023 14:11
Cimerice

Cimerice Foto: Canva

Objavom rezultata natječaja za ostvarivanje prava na subvencionirani smještaj, u Facebook grupama svakog dana proizlazi sve više oglasa u kojima studenti traže novog cimerica ili cimericu.

To se, naravno, ne odnosi samo na Zagreb, budući da su izašli rezultati o subvencioniranom smještaju i u drugim gradovima, poput Rijeke, Osijeka i Karlovca. Iako će se gotovo svakom stanaru dodijeliti budući cimer, od strane uprave tog studentskog doma, mnogi studenti svoje buduće stanare s kojima će dijeliti sobu traže unaprijed, kao i oni studenti koji žive u privatnim stanovima.

Najčešće je to zbog neke sigurnosti, da se unaprijed upoznaju s osobom s kojom će dijeliti zajednički prostor, tako da su privatne Facebook grupe studentskih domova doslovno zatrpane oglasima studenata koji su u potrazi za svojim cimerima.

No, ako si novopečeni student, odnosno brucoš, i ne znaš kako napraviti oglas ili pronaći svojeg budućeg cimera, mi ćemo ti pomoći s nekoliko vrlo jednostavnih savjeta.

Prvo se raspitaj kod starijih studenata

Da ti ne bude šok odmah na početku studiranja živjeti s nepoznatom osobom, probaj naći nekog poznanika za prvog cimera. To ne garantira dobro iskustvo, ali barem će ti biti lakše i možda ćeš se malo bolje osjećati kada je to netko koga znaš.

Zato se raspitaj kod nekih prijatelja ili poznanika koji već studiraju i/ili žive u studentskom domu ili stanu, a oni poznaju nekog svojeg, a da traži cimericu. Nekada je i jedan zajednički prijatelj dovoljan da nađeš možda najbolju cimericu ikada!

„Oglas“ ne smije biti predug

Ako nema opciju poznanika, onda kreni u potragu za nekim potpunim strancem. Prije svega, ako si ti ta osoba koja planira napisati i objaviti oglas u neku od privatnih Facebook grupa, pripazi na koji način ćeš oglas napisati.

On nikako, prije svega, ne smije biti predug jer se to nikome ne da čitati. Radije navedi samo one osnovne informacija, a za sve dodatne opise se možeš čuti privatno s zainteresiranima i objasniti im sve što želiš.

Nemoj cjepidlačiti oko svake sitnice

Moraš biti svjesna da ljudi ne vole cjepidlake. Ukoliko ćeš pisati oglas, nikako nemoj spominjati te neke sitnice koje želiš ili ne želiš jer je to poprilično odbojno drugoj osobi koja oglas čita. Ako ne pišeš oglas već se samo dogovaraš s nekim za cimerstvo, vrijedi isto pravilo – nemoj cjepidlačiti oko nekih sitnica!

Na primjer, da osoba mora imati isti bioritam i vrijeme spavanja kao i ti. To je poprilično odbojna stavka koja zapravo nema argumentiranu podlogu. Zašto bi to bio problem, ako osoba ide, npr. kasnije spavati, ali ne radi buku i galamu? Morate biti svjesni da ne možete očekivati od cimera potpuno savršenstvo kakvo priželjkujete jer je to u studentskom domu ili stanu zaista, ali zaista teško postići.

Navedi svoje prednosti

Nebitno pišeš li oglas ili se s nekim dopisuješ privatno, obavezno napiši neke pozitivne stvari i prednosti koje „držiš u šaci“! Neki od primjera su da ne učiš na glas, da te nema često u sobi, da možda češće odlaziš kući vikendom od drugih, voliš gledati filmove, ne ometaš druge dok uče i slično.

Drugoj osobi će se takve, možda naizgled sitnice definitivno svidjeti, a možda zbog njih lakše nađeš svojeg cimera ili cimericu.
 

Još vijesti